Susret pastora Jadranske unije konferencija

Adventpress 22. 09. 2023.

Godišnji jesenski susret pastora s područja Jadranske unije konferencija održan je u Maruševcu od 18. do 20. rujna 2023. godine. Poseban skup obrazovnog karaktera okupio je pastore s područja tri upravne jedince koje sačinjavaju Jadransku uniju konferencija — pastore iz Albanske misije, Hrvatske konferencije i Slovenske konferencije. Pastorima su se pridružili i studenti teologije s Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu. Glavni predavač bio je dr. Jiri Moskala, dekan Adventističkog teološkog fakulteta pri Sveučilištu Andrews u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je uoči tog sastanka bio i glavni govornik na godišnjem kongresu Jadranske unije.

Profesor Moskala predavao je s posebnim žarom i oduševljenjem o ljepoti Božjeg karaktera kako nam je otkriven kroz čitavu Bibliju, s naglaskom na starozavjetne spise, koristeći bogato predavačko iskustvo biblijskog stručnjaka te primjenjujući hermeneutička načela i izvorne jezike na kojima je Biblija pisana. Osobno oduševljenje dubokim proučavanjem Biblije uspješno je prenio na sve polaznike te stručne obuke.

Uz profesora Moskalu, na skupu su predavanja održali i pastori Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije konferencija, koji je govorio o važnosti osnaživanja drugih za službu, te pastor Gentian Thomollari, voditelj Odjela subotnje škole i osobne službe pri Jadranskoj uniji konferencija, koji je govorio o važnosti planskog osobnog rada za dobro bližnjih kroz inicijative koje dolaze iz Generalne konferencije. Pritom je koristio primjere iz svojeg osobnog rada s onima koji se zanimaju za Boga. Sve dane susreta programe je vodila izvršna tajnica Jadranske unije, Svjetlana Veble, koja je zajedno s unijskim rizničarom Marinkom Markekom organizirala sve potrebno za taj susret koji je okupio
tridesetak sudionika.

Tijekom susreta imali smo trenutak zahvalnosti za višegodišnju službu dvojici pastora koji su prešli u počasne pastore. Predsjednik Jadranske unije sa suradnicima, uz vođe iz Hrvatske konferencije, zahvalio je za višegodišnju službu pastoru Miroslavu Lorencinu, koji je nazočio sa suprugom Julijanom, te Nikoli Dežiću sa suprugom Lidijom. Nakon što je tajnik konferencije, pastor Neven Klačmer predstavio radni put oba pastora, bila je prilika da oni zahvale Bogu na vodstvu kroz godine aktivne službe, što su učinili zajedno sa
suprugama, a potom je blagajnik konferencije Nebojša Milovanović bračnim parovima predao prigodne poklone. Na kraju je molitvu blagoslova uputio pastor Bobo S. Marčeta, predsjednik Hrvatske konferencije, čiji su zaposlenici bila obojica pastora.

Predstavljeni su i novi pripravnik za pastorsku službu, Josip Ivanković, koji će raditi u Hrvatskoj konferenciji; pripravnica za pastorsku službu u Albanskoj misiji, Euxhenia Bregasi; te kapelanski par Alen i Channel Hadžiefendić, koji će raditi pri obrazovnim ustanovama u Maruševcu. Na kraju trodnevnog skupa predsjednici upravnih jedinca na području Jadranske unije konferencija prenijeli su pastorima planove, informacije i inicijative za razdoblje koje je pred nama. Skup je bio i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i jačanje suradničkih sveza. Takvi skupovi održavaju se obično dva puta godišnje i imaju za cilj obuku, trajno obrazovanje i profesionalno usavršavanje.

Neven Klačmer