Susret s gostujućim govornicima projekta “Europa za Isusa”

Adventpress 15. 12. 2023.

Hrvatska konferencija Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj okupila je u Zagrebu, u ponedjeljak 11. prosinca 2023. godine, sve pastore misionare koji su došli iz raznih dijelova svijeta u želji da služe u hrvatskim crkvama u velikom projektu Generalne konferencije “Europa za Isusa”. To su pastori koji su cijeli svoj radni vijek i život posvetili propovijedanju Evanđelja. Predavanja naslovljena “Objava nade”, koja su započela u četrnaest crkava diljem Hrvatske, oduševila su vjernike i sve prijatelje koji su došli slušati o Božjoj ljubavi prema čovjeku.

Iskustva tih misionara koja su doživjeli u nekoliko dana boravka među nama, također su bila jako ohrabrujuća. Tom su prigodom zahvalili pastorima i vjernicima mjesnih crkava koje su im bili domaćini, i istaknuli odličnu suradnju i toplu dobrodošlicu na koju su naišli. Mnogi od njih su rekli da su se osjećali kao kod kuće, jer su im vjernici bili spremni pomoći u svakom trenutku. Bili su ohrabreni brojem gostiju i prijatelja koji su iz večeri u večer s pozornošću slušali njihova izlaganja. Mogućnost postavljanja pitanja i razgovori na osobnoj razini s pastorima misionarima obogatili su te evangelizacije.

Predsjednik Jadranske unije konferencija, pastor Zlatko Musija, uvodno je pozdravio sve nazočne i istaknuo kako je važno i zahtjevno biti misionar za Isusa u Europi. Također je istaknuo veliku ulogu misionara na početku povijesti kršćanstva, o kojima nam svjedoči Biblija. Prigodne darove za uspomenu na taj posebni događaj uručio je predsjednik Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj, pastor Slobodan Bobo Marčeta.

Prisutni pastori, neki u pratnji supruga i obitelji, a predvođeni Kentom Sharpeom, blagajnikom Adventističkog radija u svijetu, iz Sjedinjenih Američkih Država, predstavili su se s nekoliko rečenica, i tek smo tada doznali da su neki u službi više od četrdeset godina. Svoja bogata iskustva i žar svjedočenja svim srcem prenijeli su i u naše mjesne crkve.

Prije zajedničkog obroka zanimalo ih je pogledati zgradu mjesne crkve Zagreb 1, znajući da je oštećena u potresima koju su pogodili Zagreb i okolicu. Sa zanimanjem su pregledali građevinske projekte i, svjesni opsega predstojećih  građevinskih radova buduće crkve, obećali su se založiti za svakovrsnu podršku.

Zajedništvo u Kristovom duhu ljubavi bilo je iznimno u tih nekoliko sati druženja. Mnogi od nas stekli su nova poznanstva i prijatelje, bez obzira na jezik i udaljenost zemalja iz kojih dolaze. Ujedinila nas je nevjerojatna Božja ljubav prema svakome, a pogotovo prema onima koji će tek čuti Božju poruku ljubavi.

Spisateljica Ellen G. White napisala je dobro nam poznate riječi: “Najveća potreba svijeta je potreba za ljudima koji se ne daju ni kupiti ni prodati, koji su u dubini svoje duše pošteni i časni, koji se ne boje nazvati grijeh njegovim pravim imenom, čija je savjest vjerna dužnosti kao magnetna igla polu, koji će ostati na strani pravednosti pa makar se nebo srušilo.” Hvala svima za predan rad i doprinos ovom posebnom događaju — “Europa za Isusa”!

Svjetlana Veble