Susret s predstavnicima ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama

Adventpress 24. 07. 2023.

Kao gosti ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, sredinom srpnja 2023. godine gostovalo je izaslanstvo ureda za odnose s vjerskim zajednicama Republike Albanije. Prigodom posjeta Zagrebu i središnjem uredu u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo je posjetilo nekoliko vjerskih zajednica u Hrvatskoj, pa tako i Kršćansku adventističku crkvu, sa sjedištem na Prilazu Gjure Deželića 77 u Zagrebu, u četvrtak, 13. srpnja 2023. godine. Domaćin susreta bio je Vladin tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, gospodin Šime Jerčić, a izaslanstvo iz Republike Albanije sačinjavali su gospodin Klodjan Bulku, predsjedavajući albanskog ureda te gospoda Servet Gura i Artan Kosti, članovi odbora tog tijela pri Vladi Albanije. Od strane Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj nazočili su Bobo S. Marčeta, Neven Klačmer i Nebojša Milovanović i Slavica Marčeta, direktorica Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska. Skupu je nazočio i Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije konferencija, koja upravlja radom Adventističke crkve u Albaniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Skup je bio informativnog karaktera; razgovaralo se otvoreno o odnosima komisija za vjerske zajednice u objema zemljama s Adventističkom crkvom, o suradnji, aktivnostima i prednostima koje donosi ugovorni odnos između Republike Hrvatske i vjerskih zajednica, kao i o otvorenim pitanjima te izazovima koji postoje u djelovanju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Gostima je predstavljen rad Adventističke crkve na području odgoja, obrazovanja, humanitarnog rada te službe društvu, po čemu je Kršćanska adventistička crkva u Republici Hrvatskoj poznata.

Gosti su predstavili djelovanje njihove komisije u Republici Albaniji, odnos prema vjerskim zajednicama, te također doprinos njihovog ureda razvoju odgoja, obrazovanja, zdravstva i humanitarnog djelovanja vjerskih zajednica. Posjet je bio značajan za unapređivanje odnosa vjerskih zajednica s vladinim uredima u obje zemlje, ali i prijateljstva i suradnje u budućnosti između Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj i gostiju koji su nas posjetili.

Neven Klačmer