Susret studenata i vođa mladeži u Crikvenici

Adventpress 7. 11. 2023.

“Vjera na ispitu” — bila je tema vikenda susreta studenta i vođa mladih u Crikvenici, koji se održao od 27. do 29. listopada 2023. godine u organizaciji Odjela mladih i Odjela za odgoj i obrazovanje Jadranske unije konferencija. Predavač je bio psiholog Nikola Grujić, ravnatelj Gimnazije Živorada Jankovića iz Novog Sada, koji je s vođama mladeži i studentima podijelio svoje stručno znanje iz psihologije i Biblije te ih pritom ohrabrio svojim iskustvima s Bogom, koja je stekao tijekom studija. Susret je bio veliki blagoslov za sve prisutne, jer se promišljalo o dubokim i izazovnim pitanjima koja si postavljaju mladi, i o kojima se ne govori često: Vjera u Boga: emotivna i/ili racionalna? Biblija i znanost, … i slično.

Subota navečer bila je prožeta duhovnim sadržajem i druženjem. Tu je bila kreativna molitvena soba, “teološki kutak” u kojem su se mogli dobiti odgovori na teološka pitanja i razgovor s Grujićem. On je bio spreman razgovarati s mladima pojedinačno, tako da su svi koji su htjeli imali priliku dobiti odgovore na osobna pitanja, i uz to još ispuniti test osobnosti koji im je predavač rado protumačio. Kako je cijeli susret prošao i koje su dojmove imali vođe mladih i studenti, upitali smo same prisutne. Etea Zuletič je rekla: “Na tom vikendu sam imala mogućnost vidjeti perspektive drugih studenata i povezati se s njima.” Timi Bahun je rekao: “Molitvena soba u subotu uvečer bilo mi je nešto najljepše na vikendu.”

Iako je cijelo druženje bilo prožeto pjesmama i poučnim temama, za neke su najzanimljiviji dio susreta ipak bila druženja i upoznavanja novih ljudi. Elda Vladi je rekla: “Najljepše na ovom vikendu bilo je druženje s drugima, upoznavanje novih ljudi i kultura te razmjena duhovnih iskustava.”

U Crikvenici su se okupili mladi iz Slovenije, Hrvatske i Albanije; ali bez obzira na jezične prepreke, svi su slavili Boga jednoglasno i s veseljem. Tko je želio, mogao je šetati po prirodi, gledati izlazak i zalazak sunca te se tako još jednom uvjeriti kako je Bog sve predivno stvorio. Na pitanje postavljeno sudionicima: “Hoćete li doći sljedeće godine na susret studenata i vođa mladih?” — odgovori su bili jednoglasni: “Da!” Radujemo se takvim susretima i, naravno, vikendu u Crikvenici sljedeće godine.

Izabela Gloc