Sveti Duh je na djelu u Albaniji

Vijesti 22. 12. 2012.

U subotu 1. prosinca, adventistički vjernici i tragači iz svih crkava i skupina diljem Albanije okupili su se na posljednjem Festivalu vjere za ovu godinu, slaveći čudesna djela Duha Svetoga.

Predsjednik Albanske misije (ALM), u svojem je godišnjem izvješću uskliknuo: “2012. – kakva blagoslovljena godina za Crkvu u Albaniji!” Kad je to rekao, mislio je na najveći broj krštenja (21) zabilježenih u proteklih petnaest godina. “Zahvaljujemo Bogu za Njegove mnoge blagoslove”. “Bilo je predivno vidjeti kako Sveti Duh djeluje u srcima ljudi kroz rad pastora i vjernika crkve koji su vrlo dinamično sudjelovali u naviještanju Evanđelja.”

Crkva je pokazala i solidarnost s ilegalno zatvorenim adventističkim pastorom i crkvenim članom u Togu.

Predsjednik Albanske misije je zaključio: “Osim na pjesme hvale, propovijedi, izvješća, razmišljanje, post i ponizne molitve, crkva se danas sastala da bi tražila pomazanje Svetim Duhom. Znamo da još puno toga preostaje za učiniti. Kao što je naš Gospod Isus rekao u Luci 10,2: “Žetva je velika, ali radnika malo.” (JB)

“Vrlo smo uzbuđeni što možemo izvijestiti da ADRA i Crkva u Albaniji rade zajedno na posebnom božićnom projektu”, rekla je dr. Beatrice C. Kastrati, ravnateljica albanske ADRA-e. “Po prvi put ikad, albanska djeca se udružuju s njemačkom i austrijskom djecom u davanju božićnih paketa siromašnoj i ugroženoj djeci diljem zemlje. Godišnja podjela tisućâ božićnih paketa, ljubazno dobivenih kroz njemačku i austrijsku ADRA-u, redovno je popraćena na državnoj i lokalnim televizijima. “Evo izvrsne prilike za ADRA-u i Crkvu da potakne albansko društvo da se više uključi u naše zajednice tako što će radije davati nego primati”, rekla je dr. Kastrati. U odgovoru na poziv, djeca iz mjesnih crkava i šire javnosti obećala su da će osigurati gotovo 300 paketa.

Ova godina će također biti obilježena značajnim napretkom internetskih službi. “Zahvaljujući platformi LIFEconnect, sada možemo svjedočiti, stvarno se povezati i pružiti biblijska proučavanja nedosegnutim ljudima na način na koji prije nismo mogli ni maštati!” rekla je Sanda Veidemane-Thomollari, jedna od najmarljivijih digitalnih misionara iz Elbasana. Koristeći albansku LIFEconnect web stranicu i njezinu prisutnost na Facebooku, online serija “Istražiti život zajedno” već je pokazala obećavajuće rezultate. “Preko milijun Albanaca je na Facebooku, i dok postavljamo postove, držimo na umu da smo svjetlo svijetu i sol zemlji”, rekla je Blerina Hasani, aktivna digitalna misionarka iz Durresa.

“Priprema za misijske aktivnosti koje će se odvijati kroz 2013. godinu već je počela”, rekao je pastor Julian Kastrati, koordinator za nakladništvo u Albaniji, koji je ujedno bio i glavni govornik na festivalu. “Slavimo našeg Gospodina za povećan broj izdanja ove godine, pogotovo kad je riječ o knjigama Duha proroštvaž”, objašnjava Kastrati. “Do Božića ćemo imati u tisku dugoočekivane Patrijarhe i proroke spisateljice Ellen G. White, po prvi put na albanskom jeziku. Za Albaniju je također blagoslov to što je dio projekta Velika nada. Prijevod knjigâ Velika borba i Iskusiti radost, kao i časopisâ Izlaz i Poveži se već je počeo.

U svojoj propovijedi Kastrati je pozvao svakoga da u novoj 2013. godini, i nakon nje, “nosi Kristovu haljinu koja se sastoji u Njegovom suosjećanju, ljubaznosti, poniznosti, krotkosti, strpljenju, i koja je pokrivena Njegovim oprostom i božanskom ljubavlju za Boga i druge”.

U posebnoj poruci Adventističkoj crkvi u svijetu u ime Albanske misije zatraženo je: “Molimo vas, pridružite nam se u molitvama za Albaniju kako bi sjeme Evanđelja moglo nastaviti donositi plod – plod koji traje kroz čitavu vječnost.”

Za više informacija o radu crkve u Albaniji, posjetite sljedeće stranice: www.adventist.al, www.adra.al i www.lifeconnect.al. [tedNEWS]

Julian Kastrati, tedNEWS