Svjetlost Sunca, Mjeseca i zvijezda

29. 11. 2023.

“A ovo je poruka koju smo čuli od njega i koju vam dojavljujemo: Bog je svjetlo i nikakve tame nema u njemu.” (1. Ivanova 1,5)

U Božjem javljanju Njegovom narodu, svjetlost je uvijek bila simbol Njegove prisutnosti. Na stvaralačku riječ u početku svjetlost je zasjala iz tame. Svjetlost je bila skrivena u stupu od oblaka danju, a u ognjenom stupu noću i vodila silnu Izraelovu vojsku. Svjetlost je sijala strašnom veličanstvenošću oko Gospodina na brdu Sinaju. Svjetlost je počivala nad prijestoljem milosti u Šatoru sastanka. Svjetlost je ispunila Salomonov hram prigodom njegova posvećenja. Svjetlost je zasjala nad betlehemskim brežuljcima kad su anđeli vijest o otkupljenju donijeli pastirima, koji su budno bdjeli.

Bog je svjetlost; i u riječima: “Ja sam svjetlo svijeta”, Krist je objavio da je jedno s Bogom i svoju vezu s cijelim ljudskim rodom. On je na početku učinio da “iz tame zasvijetli svjetlo” (2. Korinćanima 4,6). On je svjetlost Sunca, Mjeseca i zvijezda. On je bio duhovna svjetlost koja je u znamenu, slici i proročanstvu zasjala nad Izraelom. Međutim, ova svjetlost nije dana samo hebrejskom narodu. Kao što sunčeve zrake dopiru do najudaljenijih zakutaka Zemlje, tako i svjetlost Sunca Pravednosti obasjava svaku dušu.

“Svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na ovaj svijet.” (Ivan 1,9) Svijet je imao svoje velike učitelje, ljude divovskog uma i zadivljujućih istraživačkih pothvata, ljude čije su izjave poticale misao i otvarale pogled u beskrajna prostranstva znanja; ovi su ljudi poštovani kao vođe i dobročinitelji ljudskog roda. Međutim, postoji Jedan koji je uzvišeniji od njih. “A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja.” “Boga nitko nikada nije vidio: Jedinorođenac — Bog, koji je u krilu Očevu, on ga je objavio.” (Ivan 1,12.18) Možemo pronaći cijeli niz najvećih svjetskih učitelja sve dokle se pružaju izvješća o ljudskom rodu, ali Svjetlost je bila prije njih. Kao što Mjesec i zvijezde iz Sunčeva sustava sjaje svjetlošću koja se odbija od Sunca, tako — ukoliko je njihovo učenje istinito — svjetski veliki mislioci odsjajuju zrakama Sunca Pravednosti. Svaka blistava misao, svaki bljesak uma potječe od Svjetla svijeta. (Isusov život, str. 381,382)

Za razmišljanje: Kako mi je Duh Sveti pomogao tamo gdje sam najslabiji?