Svjetski dan nepušenja

Vijesti 1. 06. 2014.

U subotu poslijepodne, 31. svibnja 2014. godine, u Kršćanskoj adventističkoj crkvi u Zagrebu pripremljen je poseban program u povodu obilježavanja Svjetskog dana nepušenja. Svjetska zdravstvena organizacija je još 1987. odredila da se jedan dan u godini posveti nepušačima i aktivno promiče život bez duhana.

Program je otvorila prim. dr. sc. Nevenka Čop, koja je ujedno i predstavila  prigodno izdanje časopisa Život i zdravlje, u kojem uvaženi stručnjaci pišu o štetnosti pušenja te savjetuju kako prestati pušiti. Tehnički urednik časopisa Miroslav Đidara obratio se skupu te istaknuo važnost ovog prigodnog broja.

Nazočne je u ime Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar pozdravila doc. dr. Danijela Štimac, a pastor Dario Kovačević je uputio dobrodošlicu u ime domaćina, crkve Zagreb 1.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak iznijela je poražavajuće statistike o smrtnosti pušača i pasivnih pušača u svijetu. Također je istaknula da ove godine SZO vodi kampanju za podizanje poreza na duhanske proizvode diljem svijeta, jer je to učinkovit način smanjenja uporabe duhana.

Glazbenik Toni Eterović govorio je o nastanku pjesme “Tata pusti cigarete”, koju je uglazbio na stihove Namika Tarabića. Imali smo je prilike uživo čuti u izvedbi zbora Mali Sesvečani.

Umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Željko Poljak u kratkom je razgovoru  s Dianom Špoljar podijelio neka svoja osobna i klinička iskustva u liječenju raka izazvanog pušenjem.

Djeca s Prilaza pripremila su scenski prikaz kojim su još jednom ukazali na štetnost pušenja te predložili sport kao bolji izbor. U duhu sportskog ozračja profesor kineziologije Mario Valentić iznio je svoja iskustva u borbi protiv pušenja.

Na kraju bogatog i raznolikog programa prim. dr. sc. Nevenka Čop je u ime Centra za proučavanje prirodnih i zdravstvenih načela Život i zdravlje podijelila priznanja pojedincima koji su svojim upornim radom doprinijeli borbi protiv pušenja. Priznanja su dobili: prof. dr. sc. Sanja Grle-Popović, zbor Mali Sesvečani, prof. dr. sc. Željko Poljak, Namik Tarabić, Toni Eterović, postor Velimir Šubert i Nikola Dragaš.

Svi uzvanici imali su prilike nastaviti druženje na domjenku zdrave hrane.

Diana Špoljar

Leave a Comment