Tečaj zdrave prehrane u Osijeku

Adventpress 5. 07. 2023.

Prvi ovogodišnji tečaj kuhanja u našoj crkvi održan je u nedjelju, 4. lipnja 2023., u organizaciji Udruge Dar života i misijskog odjela naše crkve.

Ta je radionica imala posebnu voditeljicu i posebnu temu. Naime, u dogovoru s Udrugom za ekološko poduzetništvo BioQ iz Bilja, došla nam je gospođa Ljiljana Olujić, koja vrlo uspješno promiče uporabu ljekovitog začinskog bilja u pripremi zdravih obroka. Dugo godina njezina je Udruga svakog “Zelenog četvrtka” imala štand na osječkoj tržnici. Predstavila nam je neke poznate dodatke, a za neke smo prvi put čuli — uglavnom sušene ili u prahu, u originalnom pakiranju njezine Udruge. Osim predstavljanja tih dodataka, imali smo priliku sudjelovati u pripremi cjelokupnog veganskog ručka (juha od batata, glavna jela od mrkve i mahuna, desert, pogačice, namaz od humusa i zdravi napitci) — naravno, uz uporabu začinskog bilja po uputama i savjetima voditeljice.

Zanimljivo je što je ona dala punu slobodu u kreativnosti i primjeni, pa su se svi polaznici tečaja dali u akciju. Sjeckalo se, kuhalo, mijesilo i peklo, isprobavalo i kombiniralo uz veseli razgovor i ugodno druženje, zbog čega je to nedjeljno prijepodne svima prisutnima brzo proletjelo. Kušanje novih okusa i aroma sve nas je oduševilo, te je dvadesetak polaznika tog tečaja s velikim zadovoljstvom odlučilo obogatiti svoju kuhinju i svoj jelovnik zdravim i ljekovitim prirodnim dodacima u pripremi obroka.

Zahvalni smo gospođi Olujić što se odazvala našem pozivu i što je tako velikodušno i bez ikakve novčane naknade podijelila svoje stručno znanje i iskustvo s nama. Još jednom se potvrdilo kako su takve radionice uvijek dobrodošao način misijskog rada među našim sugrađanima, tim više što smo imali priliku pozvati sve polaznike tečaja na predstojeći koncert Ansambla Agape te posebna predavanja dr. Tomislava Terzina.

Gordana Balašević