Tečaj zdrave prehrane u Osijeku

Vijesti 3. 11. 2022.

Prvi vikend u listopadu protekao je u crkvi u Osijeku u znaku tečaja o zdravom načinu kuhanja i prehrane. Naši gosti su bili Marjanca i Ludvig Hari iz Slovenije, koji se promicanjem načela zdravog življenja bave dugi niz godina. Ovo je bio njihov šesti posjet Osijeku, i bio je prepun korisnih znanošću potvrđenih savjeta, preporuka i smjernica — ne samo teoretski, već i praktično.

U subotu prijepodne je Marjanca, koja trenutno obnaša dužnost voditeljice Zdravstvenog odjela Jadranske unije, govorila o raznolikim aktivnostima i projektima koje u suradnji s tim odjelom provode diljem Slovenije: sajmovi zdravlja, radionice kuhanja u školama i vrtićima, predavanja u gradskim prostorima, mjerenja težine, krvnog tlaka i ostalih parametara zdravlja. A sve to kao prvi korak u iznošenju Radosne vijesti o spasenju po Isusu Kristu.

Duhovnu poruku u drugom dijelu bogoslužja imao je brat Ludvig. Poslijepodne je sestra Marjanca održala teoretski dio tečaja o zdravlju probavnih organa, a sama radionica na tu temu bila je u nedjelju u deset sati ujutro. Dvadesetak polaznika se, uz vrijedne voditelje, okušalo u pripravi raznovrsnih napitaka, jela i slastica od voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova, a sve to pripravljeno na nov i zdrav način. Svi su nakon kušanja zajednički zgotovljenog ukusnog ručka dobili na poklon knjižicu recepata, a rastanak s našim dragim gostima iz Slovenije bio je u znaku zahvalnosti za njihov trud, znanje i iskustvo s kojima su ovim seminarom pokazali kako se hraniti bolje i zdravije.

Gordana Balašević