Televizijski i radijski prijenos bogoslužja iz Pule

Adventpress 25. 04. 2024.

Često za određene događaje u našoj crkvi kažemo da su posebni: za sabore, kongrese, evangelizacije, posjete iz crkvene uprave, posjete poznatih govornika… Ali ovakva subota se u pulskoj crkvi dogodila prvi put u više od sedamdeset godina njezine povijesti, kad su Hrvatska televizija i Hrvatski radio izravno prenosili na svojim prvim programima subotnje jutarnje bogoslužje, 20. travnja 2024. godine.

Kad smo saznali za datum prijenosa, kojeg je dogovorio pastor Darko Kovačević koji već desetljećima surađuje s urednicima Hrvatske radiotelevizije, osnovali smo radnu skupinu za pripremu programa za tu subotu, na čelu s pastoricom Dorotheom Relić Macedo i pastorom Joãom Relić Macedo. U njemu su se našle starješinice Nevenka Golubić Pavlović i Lidija Godina te voditeljica glazbenog djelovanja Ester Marin, uz još neke važne suradnike. Vrijeme bogoslužja je bilo strogo određeno na pedeset i devet minuta. Dogovorili smo smjer programa koji smo pripremali: služba Bogu i bližnjima po uzoru na Isusa Krista te podizanje nade i vjere u bolje sutra u društvu u kojem se nalazimo. Nismo htjeli govoriti samo o teoriji služenja, već smo iznijeli naša iskustva u pomaganju potrebitima kroz naš Centar za podršku i savjetovanje Ruka podrške, koji uspješno vodi Lidija Godina sa suradnicima. Predstavili smo i neke projekte udruga koje predvode naši vjernici, a otvorene su za pomoć na raznim područjima, kao što je Procvat zdravlja, koji upriličuje tečajeve kuhanja, odvikavanja od pušenja i različita predavanja o zdravom načinu življenja, te Logos Media s hvalevrijednim projektima. Voditeljica Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska, Slavica Marčeta, predstavila je mali dio širokog polja njihovog rada i služenja potrebitima.

Pastorica Dorothea je u svojoj propovijedi uspješno uzdigla vjeru i nadu u bolje sutra u slučaju kad slijedimo primjer Onoga koji je “prošao čineći dobro”. Pjesma zbora, pjesma sastava, kutak za djecu, pjesma djece, čitanje biblijskih redaka, propovijed i sve što se događalo na bogoslužju stvorilo je ozračje u kojem se osjećala prisutnost Svetoga Duha i snažan utjecaj Božje riječi na srca svih prisutnih, a po svjedočanstvu mnogih, taj se utjecaj protezao na sve gledatelje Hrvatske televizije i slušatelje Hrvatskog radija. Sve je bilo poduprto molitvama vjernika u skupinama i dvadesetčetverosatnim lancem molitve diljem Hrvatske i svijeta.

Ozračje zajedništva produžilo se i u druženju tijekom vrlo ukusnog i lijepo priređenog ručka. Osim vjernika bili su pozvani i svi djelatnici Hrvatske radiotelevizije, kamermani i tehničko osoblje koje je radilo u nekoliko vozila u blizini crkvene zgrade, na čelu s glavnom urednicom Programskog odjela Religija, Antonijom Hrvatin Roth, koja je komentirala bogoslužje u izravnom prijenosu.

Hvala Bogu što živimo u slobodnoj zemlji i imamo priliku neustrašivo propovijedati Evanđelje ili Radosnu poruku o spasenju u Isusu Kristu! Hvala Bogu što smo imali i ovu priliku da to činimo u izravnom prijenosu na televiziji i radiju. Na YouTubeu je trajno pohranjeno naše bogoslužje za gledanje: Pula — adventističko bogoslužje 2024.

Miroslav Lorencin