Tihi vjesnik

24. 02. 2015.

“Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir!” (Izaija 52,7)

Gospodin me je pozvao u nakladničku djelatnost prije skoro četrdeset osam godina. To je bilo točno 1964. godine. Bio sam oženjen i imao sam malu radionicu za izradu kapa. Ta radionica mi je služila kao izvor prihoda za život pet godina prije nego što sam kupio minibus kojim sam vozio turiste u razgledanje otoka. Gospodin me je blagoslovio, ali ja nisam bio zadovoljan. Čeznuo sam za nekim dubljim smislom. Zbog toga smo prodali autobus, kupili automobil i ja sam počeo raditi kao literarni evanđelist. Bio sam toliko oduševljen ovim svojim novim poslom da sam u prvoj godini po prodaji bio među prvih deset literarnih evanđelista na južnim Karibima.

A sada ćemo premotati “film” do kasnih 1980-ih. Nakon što je naše petero djece otišlo na koledž, u radu mi se pridružila moja supruga Sheillah kao honorarni literarni evanđelist tijekom sljedeće 22 godine. Često smo radili zajedno u paru. Nakon 25 godina rada kao akreditirani literarni evanđelist, postao sam pomoćnik direktora za nakladničku djelatnost za Sv. Vincent i Grenadine. Umirovljen sam u 67. godini, ali ja se jednostavno nisam mogao odvojiti od posla koji volim. Sada imam 82 godine i dalje sam aktivan kao literarni evanđelist, i bit ću i dalje aktivan dok god mi Gospodin dopusti. To je jedna od najvažnijih službi u Crkvi, jer smo iznova osvjedočeni da “nije bilo napora kolportera, mnogi nikada ne bi čuli glas opomene” (Ellen G. White, Colporteur Ministry, str, 6,7).

Stekao sam brojna iskustva u svim tim godinama radnog staža, ali se jednog posebno dobro sjećam. Dok sam kolportirao u Calliaquai, na Sv. Vincentu i Grenadinima, posjetio sam kuću obitelji Williams. Tijekom nekoliko uzastopnih posjeta kupili su više knjiga. Prigodom posljednjeg posjeta bio sam iznenađen viješću da je gospodin Williams umro. Gospođi Williams uputio sam par riječi ohrabrenja i pomolio se s njom. Ona se zatim odselila i ja sam izgubio kontakt s njom tijekom više od petnaest godina.

Nedavno, na jednom subotnjem bogoslužju, prišla mi je neka žena i upitala me: “Sjećate li me se?” Nisam je se sjećao, ali kad je rekla da je ona gospođa Williams, odmah sam je prepoznao. Rekla mi je da je cijela njezina obitelj sada adventistička! To je bio rezultat “tihih vjesnika” koje sam im prodao prije mnogo godina. “Tihi vjesnici koji su našli put u domove ljudi zahvaljujući naporima kolportera, ojačat će u svakom pogledu službu Evanđelja.” (Ellen G. White, Colporteur Ministry, str 100,101)

Grafton Bacchus, Sv. Vincent i Grenadini