Tonkin izbor

8. 04. 2015.

“Ipak je malo ili samo jedno potrebno. Marija je doista izabrala najbolji dio koji joj se zato neće oduzeti.” (Luka 10,42)

Kad sam prije devet godina bio kršten, tražio sam način na koji ću služiti Gospodinu. Bio sam ohrabren riječima voljenog pastora koji je rekao: “Ako budeš radio kao literarni evanđelist, Bog će te sigurno promijeniti nabolje, ali će te to boljeti!” Danas s devetogodišnjim iskustvom literarnog evanđelista mogu posvjedočiti da sam naučio koliko su istinite i mudre bile njegove riječi. Naučio sam da velika promjena izaziva potrese u životu, ali sam saznao i da je raditi za Isusa najljepši od svih zemaljskih poslova.

Jednog dana pozvonio sam na vrata stana koja mi je otvorila žena stara četrdesetak godina i srdačno me pozdravila. Dok sam započinjao svoje izlaganje, pozvala je svoju kćer Tonku da pogleda knjige jer je znala da nju privlače duhovne teme. Nakon što ih je pregledala, Tonka je odlučila kupiti pet knjiga.

Tri mjeseca poslije ponovno sam ih posjetio i otkrio da je Tonka već pročitala sve knjige koje je kupila. Kupila je još knjiga, a zatim smo ušli u dublji razgovor o duhovnim temama, uključujući i istinu o suboti. Rekla mi je: “Ono što mi govorite ima dubokog smisla.” Dao sam joj nove knjige i mi smo proučavali dalje.

Nekoliko tjedana poslije Tonka je posjetila našu crkvu. Imala je predivna iskustva pa je pozvala svoju najbolju prijateljicu Klaudiju, koja se također oduševila našim naukom i zajedništvom. Obje žene su počele proučavati s našim pastorom i zatim su podijelile svoje uzbuđenje s članovima svojih obitelji. Nažalost, tada su se pojavile obiteljske predrasude i ja sam uskoro zaključio da sam nepoželjan gost u ovim dvjema obiteljima.

Tonka i Klaudija ubrzo su morale napustiti svoje domove. Otputovale su u Češku, a zatim u Englesku, gdje su našle zaposlenje.

Dvije godine su prošle prije nego što se Tonka vratila kući na godišnji odmor. Dok je bila kod kuće, sjeme istine koje je bilo zasađeno prije dvije godine donijelo je rod i Tonka je svoju odluku za Isusa okrunila krštenjem.

Danas je Tonka sretna u Isusu i zahvalna što je donijela ispravnu odluku.

Andrej Moško, Republika Slovačka