Tropski ciklon Pam uništio Vanuatu – ADRA je bila dobro pripremljena i spremna na pružanje pomoći

Vijesti 20. 03. 2015.

Snažan ciklon Pam pogodio je otok Vanuatu u Južnom Pacifiku, 13. Ožujka 2015. Šteta je veća od predviđene i broj žrtava raste. Vlada je proglasila izvanredno stanje. ADRA je bila spremna i sudjeluje u procjenama i pružanju humanitarne pomoći u koordinaciji s lokalnim partnerima i agencijama za pomoć. ADRA-in tim sastaje se s obiteljima čiji su domovi preživjeli prethodna dva ciklona, ali su sada ostali bez krova nad glavom. Evakuacijski centar je također oštećen. U nekim evakuacijskim centrima na 300 ljudi dolazi po jedan toalet i nema sustava za osobnu higijenu.

“Osiguranje higijenskih uvjeta je ključno u ovakvim katastrofama. Postoji vrlo velika prijetnja širenja bolesti, a postoji i nedostatak zdravstvenog osoblja,” objašnjava direktor ADRA-e Vanuatu Mark LeRoux.  Stari dio bolnice u Port Vilu je poplavljen, a pacijenti su prebačeni u novo krilo bolnice. Osoblje s terena izvještava kako nema dovoljno kreveta te kako nemaju izvor struje, budući da je generator oštećen u poplavi. ADRA će osigurati zdravstvene i sanitetske uvjete u evakuacijskim centrima u dijelu Vanuatua, dok će istodobno zadovoljavati potrebe na ostalim otocima kako će se one pojavljivati utvrđivanjem razmjera katastrofe.”
Imamo tri skladišta na otoku Vanuatuu, što nam omogućava brzu distribuciju, unatoč izazovima s kojima se logistika sada suočava, ponajprije porušenim i oštećenim cestama.” kaže direktor ADRA-e Vanuatu.
“ Vanuatu će se dugo vremena oporavljati od ove katastrofe. Poljoprivreda, kuće i infrastruktura su oštećeni,” izvještava Mark le Roux. ADRA dostavlja nužne namirnice za pogođene, za koje se procjenjuje da broje 50% populacije, odnosno više od 125.000 ljudi.

Komunikacijski kanali su oštećeni i deset članova ADRA-inog tima su komunikacijski odsječeni i od njih ADRA nema povratne informacije. Molimo vas, sjetite se u svojim molitvama pogođenih ovom katastrofom, ali i ADRA-inog osoblja koje radi na terenu.

Odgovarati na katastrofe i osigurati humanitarnu pomoć zajednicama glavni je dio posla kojeg ADRA obavlja. Vaš novčani dar je velikodušan doprinos našim naporima u uklanjanju posljedica katastrofa pogođenim obiteljima. Taj nam novac omogućuje pripremu i učinkovit odgovor na ovakve katastrofe.

ADRA je Adventističak humanitarna i razvojna agencija koja osnažuje zajednice i mijenja živote diljem svijeta.

Pogledajte što vaš dar može napraviti kao dio ADRA-inog odgovora na krizu:

25 kn – paket s nekoliko sapuna
100 kn – dva sklopiva kontejnera za vodu
200 kn – paket hrane za jednu obitelj
500 kn – paket za privremeni dom
1.000 kn – pokretni toalet
6.000 kn – blok pokretnih toaleta (6 komada)
Trebamo vaše molitve i financijsku pomoć danas.
Ileana Radojević, direktorica ADRA Hrvatska

 

Račun za uplate:

IBAN HR5923600001101582233; SWIFT ZABAHR2X

ADRA Hrvatska, Prilaz Gjure Deželića 77, 10000 Zagreb

Zagrebačka banka, Trg Bana Jelačića 10