U moje ime

28. 01. 2012.

„Ma što me zamolili u moje ime, ja ću to učiniti.“ (Ivan 14,14)

Učenici nisu bili upoznati sa Spasiteljevim neograničenim zalihama i silom. „Do sada niste ništa u moje ime molili!“ (Ivan 16,24) Objasnio im je da je tajna njihovog uspjeha u tome da traže snagu i milost u Njegovo ime. On će pred Ocem u njihovo ime upućivati molbe. Molitve skromnih tražitelja On će prikazivati kao svoje vlastite. Svaka iskrena molitva čuje se na Nebu. Ona ne mora biti rječito iskazana, ali ako je u njoj srce, uzdići će se do Svetišta u kojem Isus služi i On će je iznijeti Ocu bez ijedne nespretne, promucane riječi, prekrasnu i namirisanu tamjanom Njegovog savršenstva.

„U moje ime!“ – pozvao je Isus svoje učenike da se mole. Kristovi sljedbenici trebaju izlaziti pred Boga u Njegovo ime. Zahvaljujući vrijednosti žrtve prinesene za njih, i oni su postali vrijedni u Gospodnjim očima.

Gospodin je razočaran kada Njegov narod sebe nedovoljno cijeni. On želi da Njegovi izabrani baštinici sebe cijene u skladu s cijenom koja je plaćena za njih. Bog ih je želio jer inače ne bi poslao svojeg Sina da ih izbavi. On ima načina da ih uporabi i vrlo je zadovoljan kada Mu postavljaju vrlo visoke zahtjeve kako bi proslavili Njegovo ime. Oni mogu očekivati od Njega velika djela ako budu imali vjeru u Njegova obećanja.

Međutim, moliti se u Kristovo ime znači vrlo mnogo. To znači da trebamo prihvatiti Njegov karakter, pokazati Njegov duh i činiti Njegova djela. Spasiteljevo obećanje daje se pod uvjetom. On kaže: „Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi!“ On nas spašava, ne u grijesima, već od grijeha; i oni koji Ga ljube, pokazat će Mu ljubav svojom poslušnošću.

Svaka prava poslušnost dolazi od srca. To je djelo koje srce obavlja s Kristom. I ako se složimo, On će se toliko izjednačiti s našim mislima i ciljevima, tako dovesti naše srce i um u sklad sa svojom voljom da ćemo, kada budemo slušali Njega, mi samo ispunjavati svoje pobude. Volja, oplemenjena i posvećena, pronaći će svoje najveće zadovoljstvo u vršenju Njegove službe.  (Review and Herald, 14. srpnja 1910.)