Marjana, Ilija, Darina
Marjana, Ilija, Darina

Ukrajinci na školovanju u Maruševcu

Adventpress 14. 11. 2023.

U Srednjoj školi s pravom javnosti u Maruševcu ove je školske godine, nakon prethodno završenog prvog razreda, nastavila svoje obrazovanje za medicinsku sestru u drugom razredu Darina Hačkovska, rođena 2007. godine u gradu Žmerinka u Viničkoj oblasti u Ukrajini. Darina, koju zovu Daša, ima dva mlađa brata, oca bravara i majku domaćicu. Po pravilu da obitelji s troje ili više djece mogu napustiti Ukrajinu, Dašina ratna prognanička obitelj smjestila se u Belom Manastiru u Hrvatskoj. Njezini roditelji su vjernici Adventističke crkve i ona je krštena vjernica. Lijepo se snašla u adventističkoj školi, a posebno voli pjevati u sastavima i zborovima. Trudi se što bolje naučiti hrvatski. Kaže da je lijepo prihvaćena i da ima puno prijatelja. Moli se da rat u njezinoj domovini što prije završi, a o povratku u Ukrajinu će razmišljati kad se ostvare takvi uvjeti. Hobi joj je sviranje gitare.

Ilija Hliebov rođen je 2005. također u gradu Žmerinka u Ukrajini. S obitelji je došao u Zagreb, pa je prošle godine u Maruševcu upisao prvi razred za medicinskog tehničara, a ove je godine nastavio školovanje u drugom razredu. Rat u Ukrajini zatekao je njegovog oca u Zagrebu, na privremenom radu kao građevinara. Da bi se spojili kao obitelj, iz Ukrajine su kao ratne izbjeglice došli i preostali iz njegove obitelji: on, mlađi brat, dvije sestre i majka. Njegovi roditelji su adventisti i on je kršteni vjernik. Naučio je hrvatski jezik i stekao dosta prijatelja. Kaže da je dobro prihvaćen i da mu je ovdje lijepo. Moli se da rat u njegovoj domovini što prije završi. Kaže kako su pastori Adventističke crkve u njegovoj domovini, uz evangeliziranje, snažno uključeni u humanitarni rad, jer je tamo to sada jako važno. O povratku u Ukrajinu još ne razmišlja jer je sve tako neizvjesno. Hobi mu je vožnja biciklom i plivanje.

Marjana Kosiak rođena je također u gradu Žmerinka u Ukrajini. Došla je s ocem u Zagreb ove godine, i u Maruševcu je upisala prvu godinu srednje škole medicinskog smjera, za fizioterapeutkinju. Ima sedamnaest godina, dva mlađa brata i dvije mlađe sestre. Otac joj je građevinar, a majka domaćica. Majka i mlađa braća i sestre su još u Ukrajini, jer u Zagrebu nisu mogli pronaći smještaj za njih sedmero. Njezini roditelji su adventisti i ona se također smatra adventisticom, iako će to u budućnosti potvrditi biblijskim krštenjem. Ima više hobija: crtanje, čitanje, šetnja, planinarenje, putovanja…

Ivan Đidara