Uskrsnuće i život

14. 02. 2023.

“Marta reče Isusu: ‘Gospodine, da si bio ovdje, ne bi bio umro moj brat.’” (Ivan 11,21)

“Kad je opazi gdje plače i gdje plaču Židovi koji su došli s njom, Isus se potrese u duši.” On je čitao srca svih okupljenih.

Vidio je da je kod mnogih pokazivanje žalosti samo pretvaranje. Znao je da će neki iz ovog skupa, koji sad pokazuju licemjernu žalost, uskoro planirati smrt ne samo za moćnog Čudotvorca, već i za onog koji će biti podignut iz mrtvih. Krist je mogao strgnuti s njih odjeću lažne žalosti. Ali zadržao je svoj pravedni gnjev. Riječi što ih je mogao izgovoriti kao izraz potpune istine, nije izgovorio zbog drage osobe koja je u boli klečala kraj Njegovih nogu i koja je istinski vjerovala u Njega.

“Gdje ste ga položili?” upitao je. “Gospodine — rekoše mu — dođi pa ćeš vidjeti!” Zajedno su krenuli na grob. Bio je to žalostan prizor. Lazar je bio vrlo omiljen i njegove su sestre slomljena srca plakale za njim, a njegovi se prijatelji pridružili boli i suzama ožalošćenih sestara. Pred tom ljudskom bijedom i činjenicom da nesretni prijatelji mogu oplakivati mrtvog dok Spasitelj svijeta stoji kraj njih — “Isus proplaka”. Premda je bio Božji Sin, ipak je uzeo ljudsku prirodu na sebe i bio pokrenut ljudskom žalošću. Njegovo nježno, sažaljivo srce uvijek je pokrenuto suosjećajnošću prema onima koji pate. On plače s onima koji plaču i raduje se s onima koji se raduju.

Međutim, Isus nije plakao samo zbog ljudske sućuti prema Mariji i Marti. Njegove su suze iskazivale bol koja je bila visoko iznad ljudske boli kao što je Nebo više od Zemlje. Krist nije plakao za Lazarom, jer Ga je namjeravao pozvati iz groba. On je plakao zato što će mnogi koji su sad plakali za Lazarom, uskoro planirati Njegovo ubojstvo, smrt Onoga koji je uskrsnuće i život. Međutim, kako su nespremni bili nevjerni Židovi pravilno protumačiti Njegove suze! Neki, koji kao uzrok Njegove boli nisu mogli vidjeti ništa do samo vanjske okolnosti pred Njim, nježno su kazali: “Gledaj kako ga je ljubio.” (Isusov život, str. 436,437)

Za razmišljanje: Kako reagiram kada me netko komu pomažem iznevjeri?

 

Preporučujemo: