Uzor dobrote

13. 08. 2023.

“A on mu reče: ‘Što me zoveš dobrim?’” (Matej 19,17 — Varaždinska Biblija)

Velika borba između Kneza svjetla i kneza tame nije tijekom vremena izgubila ni trunku od svoje žestine. Ozbiljni sukob između svjetla i tame, zablude i istine postaje sve intenzivniji. Sotonina sinagoga iznimno je aktivna, i obmanjujuća sila neprijatelja u ovo vrijeme djeluje vrlo lukavo. Svaki ljudski um koji se ne preda Bogu i koji nije pod skrbi Božjeg Duha, bit će iskvaren sotonskim djelovanjem.

Neprijatelj neprekidno radi na tome da istisne Isusa Krista iz ljudskog srca i da u čovjekov karakter, umjesto Božjih, unese svoje osobine. On ljudskom umu nameće svoje utjecajne obmane da bi mogao vladati. Pokušava sakriti istinu i ukloniti pravi Uzor dobrote i pravednosti da bi takozvani kršćanski svijet bio uništen odvajanjem od Boga. On radi na tome da sebičnost postane sveopća pojava i na taj način spriječi utjecaj Kristovog poslanja i djela.

Krist je došao na ovaj svijet obnoviti Božji karakter u čovječanstvu i u ljudsku dušu ponovno utisnuti božanski lik. Tijekom cijelog svojeg života ulagao je ustrajne, ozbiljne napore da pozornost svijeta skrene na Boga i Njegove svete zahtjeve, kako bi ljudi postali ispunjeni Božjim Duhom, pokrenuti ljubavlju da u svojem životu i karakteru otkriju božanske osobine. Krist je bio svjetlo i život svijetu, i Njegov život bio je ispunjen stalnim samoodricanjem i samopožrtvovnošću. Gospodin Isus cijenio je svako ljudsko biće i nije mogao podnijeti misao da ijedna duša propadne. Njegovo veliko srce puno ljubavi prigrlilo je cijeli svijet i nagnalo Ga da pruži potpuno spasenje svima koji vjeruju u Njega.

U Kristovom karakteru bili su pomiješani veličanstvo i poniznost. Umjerenost i samoodricanje vidjeli su se u svakom Njegovom postupku. Pa ipak, u Njegovom ponašanju nije bilo nikakve nesnošljivosti, nikakve hladne strogosti koja bi umanjila Njegov utjecaj među onima s kojima je dolazio u dodir. Otkupitelj svijeta imao je narav uzvišeniju od anđeoske, pa ipak je Njegovo božansko veličanstvo bilo ujedinjeno s krotkošću i poniznošću koja je sve privlačila k Njemu. (Manuscript 39, 1894.)

Za razmišljanje: Kako trebam odgovoriti na činjenicu da me Isus cijeni i da ne može podnijeti misao da mogu biti izgubljen?