Važnost obiteljskog bogoslužja

22. 05. 2024.

“Njega sam izlučio zato da pouči svoju djecu i svoju buduću obitelj kako će hoditi putem Jahvinim, radeći što je dobro i pravedno.” (Postanak 18,19)

Svaka obitelj treba imati ustaljeno vrijeme za jutarnje i večernje bogoslužje. Kako je lijepo kad roditelji okupe svoju djecu oko sebe ujutro kad ustanu da bi nebeskom Ocu zahvalili za Njegovu zaštitu tijekom noći i zamolili Ga za pomoć, vodstvo i skrb tijekom dana! Kako je lijepo da se uvečer pred Bogom još jednom okupe roditelji i djeca zahvalni za blagoslove minulog dana.

Obiteljsko bogoslužje ne smijete prilagođavati okolnostima. Ne trebate moliti samo povremeno, a zanemariti molitvu kad imate naporan radni dan. Takvim postupanjem navodite svoju djecu na pomisao da molitva nema osobitog utjecaja. Molitva Božjoj djeci znači mnogo, i u njoj jutrom i večerom treba prinositi pred Boga darove zahvalnosti. Psalmist kaže: “Dođite, kličimo Jahvi, uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome! Pred lice mu stupimo s hvalama, kličimo mu u pjesmama!” (Psalam 95,1.2) Očevi i majke, ma kako bio neodložan i hitan vaš posao, ne propustite okupiti svoju obitelj oko Božjeg oltara. Tražite zaštitu svetih anđela u svojem domu. Ne zaboravite da su vaši mili izloženi kušnjama.

U nastojanju da osiguramo gostima udobnost i zadovoljstvo, ne zaboravimo na našu dužnost prema Bogu. Vrijeme molitve ne smije se zanemarivati ni iz kojeg razloga. Ne produžavajte razgovore i zabavu toliko da se svi umore te se ne mogu radovati trenucima bogoslužja. To bi značilo prinijeti Bogu hromu žrtvu. U ranim večernjim satima prinesimo Bogu molitve s pjesmom zahvalnosti, kad se možemo moliti bez žurbe i razumno.

Oni koji dođu kao gosti u kršćanski dom, trebaju osjetiti da je vrijeme molitve najmilije i najsretnije doba dana. Takvi trenuci bogoslužja vrše posvećujući i oplemenjujući utjecaj na sve koji u njemu sudjeluju, pružajući duhu mir i ugodan odmor. (Odgovorno roditeljstvo, str. 432,433)