Veći od Mojsija

16. 11. 2023.

“Ako vam koji slučaj bude pretežak, iznesite ga meni, da ga ja razvidim.” (Ponovljeni zakon 1,17)

Vjerujmo da će Gospodin čuti naše ujedinjene molitve. S Njim ništa nije nemoguće. Riječima koje je izgovorio Mojsije, Silni Savjetnik obraća se nama: “Ako vam koji slučaj bude pretežak, iznesite ga meni, da ga ja razvidim.” (Ponovljeni zakon 1,17) Kakva ohrabrujuća poruka puna nade! Zar se nećemo odazvati ovom milostivom pozivu? Onaj koji je veći od Mojsija izgovara ove riječi i one kroz vjekove dopiru do današnjeg Božjeg Izraela. Slučaj koji zbunjuje ljudsku mudrost, koji je previše težak da bi se s njim izborila najsnažnija čovjekova sposobnost, iznesite pred Isus, i Onaj koji je izgovorio tako ohrabrujuće riječi, “iznesite ga meni”, neće iznevjeriti naša očekivanja.

Ono što On traži od nas jest da jednostavno pokažemo vjeru u Njegovu riječ da će On ukloniti sve poteškoće i nevolje, da će sve što je složeno pojasniti i sve što je mračno rasvijetliti. Njemu ništa nije nemoguće. Ja znam da se moramo osloniti na Božje obećanje bez ikakve sumnje. Gledaj i živi. “Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa.” (Hebrejima 12,2) Ovdje počivamo na sigurnom temelju. Vjera djeluje na svoj način — često u tami, dok je sve nalik na veliku pustoš. “Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti kojih ne vidimo.” (Hebrejima 11,1)

Vjera se može kretati kroz nevolje, odolijevati kušnjama, podnositi razočaranja i živjeti pod njihovim teretom. Izdržite naoko neugodna djela providnosti govoreći: “Ti si moje utočište, u Tebe se uzdam, vjerujem u Tvoju riječ zato što oko vjere u Isusu vidi Zamjenu i Jamca za ljudski rod, a Isus je vječni svjedok da je Bog istinit.” Obećanje je upućeno nama, “da” i “amen” u Kristu Isusu.

Valovi nevolja i kušnji mogu se valjati kraj naših nogu i može se činiti da tonemo ispod golemih zapjenjenih valova koji kao da nam prijete smrću, dok naša duša vapi u samrtnom strahu. Zar nam On neće biti naklonjen? Zar nam Gospodin neće biti milostiv? Je li u svojem gnjevu ušutkao svoja nježna djela milosrđa? Pogledajte u Njegovo pomazano lice. Gledajte slavu Božje pravednosti i Njegovu istinu, dobrotu i nježno suosjećanje koji sjaje na licu Isusa Krista i više ne sumnjajte. (Letter 80, 1893.)

Za razmišljanje: Što mi je danas preteško za nositi? Zašto to ne iznesem Isusu?