Veliki Graditelj

14. 11. 2023.

“Zbilja, svaka kuća ima graditelja, a graditelj svega jest Bog.” (Hebrejima 3,4)

Židovski hram bio je sagrađen od klesanog kamena uzetog iz brda i prije nego što je bio dovezen u Jeruzalem, svaki je kamen bio određen za svoje mjesto u hramu — isklesan, uglačan i ispitan. I kad su bili dovezeni na određeno mjesto, gradnja se odvijala bez zvuka sjekire i čekića. Ova građevina prikazuje Božji duhovni hram koji je podignut od materijala prikupljenog iz svakog naroda, jezika i puka, iz svih slojeva, visokih i niskih, između bogatih i siromašnih, učenih i neukih. To nisu mrtve tvari koje treba obraditi čekićem i dlijetom. Oni su živo kamenje, isječeni iz svijeta istinom, a veliki Graditelj, Gospodar hrama, sada ih kleše i glača i osposobljava za njihovo mjesto u duhovnom hramu. Kad bude dovršen, ovaj hram bit će savršen u svim svojim dijelovima, na divljenje anđelima i ljudima, jer je Bog Graditelj i Tvorac. …

Nema osobe niti naroda koji je savršen u svim svojim navikama i mislima. Jedan mora učiti od drugoga. Zato Bog želi da se različite narodnosti miješaju, da budu jedno u prosudbi, jedno u cilju. Onda će se vidjeti primjer jedinstva u Kristu.

Gotovo da sam se bojala doći u ovu zemlju budući da sam čula mnoge kako govore da su različite narodnosti u Europi posebne i da im treba prići na poseban način. Ali onima koji osjećaju potrebu i mole se za nju obećana je Božja mudrost. Bog može dovesti ljude tamo gdje će primiti istinu. Neka Gospodin zaposjedne um i oblikuje ga kao što lončar oblikuje glinu svojim rukama, i ove razlike neće postojati. Gledajmo, braćo, na Isusa, oponašajmo Njegov način rada i duh, i nećete imati problema s radom među različitim društvenim slojevima.

Mi nemamo šest uzora koje bismo slijedili… imamo samo jednog, Isusa Krista. Ako braća u Italiji, u Francuskoj i u Njemačkoj požele biti slični Njemu, On će njihove noge staviti na isti temelj istine; i isti duh koji vlada u jednome, vladat će u drugome — Krist u njima, nada slave. Upozoravam vas, braćo i sestre, ne podižite zidove između različitih narodnosti. Naprotiv, nastojte ih srušiti gdje god postoje. Trebamo nastojati sve dovesti u sklad koji je u Isusu radeći za jedan cilj, za spasenje naših bližnjih. (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 9, str. 146,147)

Za razmišljanje: Koje etničke ili kulturološke razlike i dalje dijele Crkvu?