Veliki Iscjelitelj

22. 03. 2023.

“Na bolesnike stavljat će ruke, i oni će ozdravljati!” (Marko 16,18)

Ovaj je svijet prostrana bolnica, ali Krist je došao liječiti bolesne, objaviti oslobođenje Sotoninim robovima. U Njemu su bili zdravlje i snaga. On je davao život bolesnima, nevoljnima, onima kojima su vladali zli duhovi. Nije vratio nijednog koji je došao primiti Njegovu iscjeljujuću silu. Znao je da su oni koji su Ga molili za pomoć sami na sebe navukli bolest; pa ipak nije ih odbio iscijeliti. A kad je čudotvorna moć ušla u ove jadne duše, one su postale osvjedočene o grijehu i mnoge su bile izliječene od duhovne, kao i od tjelesnih bolesti. Evanđelje još uvijek posjeduje istu silu, pa zašto i danas nismo svjedoci istih rezultata?

Krist osjeća jad svakog nevoljnika. Krist osjeća prokletstvo kad zli duhovi razdiru neko ljudsko tijelo. On osjeća samrtne muke kad groznica iscrpljuje životnu snagu. On je i danas isto tako spreman iscijeliti bolesnog kao kad je bio osobno na Zemlji. Kristove su sluge Njegovi predstavnici, kanali za Njegovo djelo. On želi preko njih upotrijebiti svoju iscjeljujuću silu.

U Spasiteljevu načinu iscjeljivanja nalazila se pouka za Njegove učenike. Jednom prigodom namazao je blatom oči slijepom čovjeku i naložio mu: “Idi, umij se u ribnjaku Siloe! … Slijepac ode, umije se i vrati se gledajući.” (Ivan 9,7) Izlječenje se moglo izvršiti samo silom Velikog Iscjelitelja, ali je Krist ipak koristio jednostavna sredstva iz prirode. Premda nije pružao potporu liječenju lijekovima, odobrio je uporabu jednostavnih i prirodnih pripravaka.

Mnogim bolesnicima koji su bili iscijeljeni, Krist je rekao: “Više ne griješi, da ti se što gore ne dogodi!” (Ivan 5,14) Na taj način pružio je pouku da je bolest posljedica kršenja Božjeg zakona, prirodnog i duhovnog. Da su ljudi živjeli u skladu sa Stvoriteljevim planom, velika bijeda u svijetu ne bi postojala.

Krist je bio Vođa i Učitelj starom Izraelu i On ga je poučavao da je zdravlje nagrada za poslušnost Božjim zakonima. (Isusov život, str. 680,681)

Za razmišljanje: Kako Isus osjeća bol milijardi napaćenih ljudskih bića, a ipak se obraća svakome kao da je jedina osoba na svijetu?