Veliki Učitelj

2. 04. 2023.

“Kad Isus dovrši svoj govor, veliko je mnoštvo naroda bilo zaneseno njegovom naukom.” (Matej 7,28)

Vlada običaj da se uzdižu knjige i pisci koji ne čine pravi temelj istinskom obrazovanju. Iz kojih su izvora ovi pisci stekli mudrost, od kojih velik dio ne zaslužuje naše poštovanje, iako se smatraju mudrim ljudima? Jesu li učili od najvećeg Učitelja kojega je svijet ikada poznavao? Ako nisu, onda zasigurno nisu sasvim u pravu. One koji se pripremaju za nebeske stanove treba posavjetovati da Bibliju učine svojom glavnom knjigom za proučavanje.

Ovi popularni pisci ne ukazuju učenicima na put koji vodi u vječni život. “A ovo je vječni život: spoznati tebe, jedino pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.” (Ivan 17,3) Današnji pisci knjiga preporučuju se i uzdižu u našim školskim ustanovama kao učeni ljudi; međutim, njihovo je obrazovanje u svakom pogledu manjkavo ako se nisu obrazovali u Kristovoj školi i ako praktičnim znanjem ne nose svjedočanstvo o Božjoj riječi kao najosnovnijem predmetu poučavanja djece i mladih. “Gospodnji strah početak je mudrosti.” (Izreke 9,10) U ruke učenika treba staviti knjige koje će ih obrazovati da steknu iskrenu ljubav, puni poštovanja prema istini i nepokolebljivom poštenju. Treba im održavati predavanja koja su iznimno važna u obrazovanju karaktera i koja će ih pripremiti za budući život. Krist treba biti uzdignut ispred svih kao Veliki Učitelj, Jedinorođeni Božji Sin, koji je bio s Ocem od vječnih vremena. Božji Sin je Veliki Učitelj poslan na svijet kao svjetlo svijetu. “I Riječ tijelom postala i nastanila se među nama.” (Ivan 1,14) Otac je bio prikazan u Kristu, a predmet obrazovanja mora biti takav da učenici usmjere svoj pogled na Njega i povjeruju u Njega kao Božje obličje. On ima najljepšu misiju u ovom svijetu, a Njegovo djelo nije bilo da se u potpunosti poziva na svoju božansku narav, već je svojim poniženjem prikrio svoja prava. …

Njegov karakter odlikovao se životom poslušnosti svim Božjim zapovijedima i trebao je biti primjer svim ljudskim bićima na Zemlji. Živio je u skladu sa zakonima ljudske naravi. (Fundamentals of Christian Education, str. 381,382)

Za razmišljanje: Koliko ja vremena provodim svakog dana proučavajući Božju riječ?

 

Preporučujemo: