Veliki Umjetnik

6. 01. 2023.

“A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj nije zaodjenuo kao jedan od njih.” (Matej 6,29)

Krist je govorio svojim učenicima da je pažnja koju Bog 13 posvećuje svakom djelu svojeg stvaranja razmjerna položaju koji to djelo zauzima na ljestvici živih bića. Nad malim smeđim vrapcem, očito najneuglednijim među pticama, bdije Providnost. Nijedan ne padne na zemlju a da naš nebeski Otac to ne primijeti. Cvijeće u polju, trava koja zaodijeva zemlju zelenilom — sve uživa pažnju i brigu našega nebeskog Oca.

“Pogledajte ptice nebeske!” rekao je Krist. “Niti siju, niti žanju, niti sabiru u žitnice, i vaš ih Otac nebeski hrani. Zar vi niste mnogo vredniji od njih? Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan lakat? I za odijelo, što se tjeskobno brinete? Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Niti siju, niti žanju. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj nije zaodjenuo kao jedan od njih.” (Matej 6,26-29) Ako je ljiljanima u polju Veliki Umjetnik posvetio pozornost i učinio ih tako lijepim da nadmašuju slavu Salomona, najvećeg kralja koji je ikad držao žezlo, ako trava u polju čini prelijepi tepih koji pokriva zemlju, možemo li uopće stvoriti predodžbu o brizi koju Bog posvećuje čovjeku kojeg je stvorio na svoju sliku?

Bog je čovjeku dao razum da bi mogao shvatiti i nešto veće od tih prekrasnih pojava u prirodi. On ljudsko biće dovodi na više razine istine uzdižući um sve više i više, otkrivajući mu božanski um. U knjizi Božje providnosti, u odjeljku koji govori o životu, svakome je posvećena jedna stranica. Ta stranica sadrži svaku pojedinost njegove životne priče. Čak je i kosa na njegovoj glavi izbrojena. Božja djeca nikad nisu odsutna iz Njegovih misli.

Premda se grijeh već stoljećima nastoji oduprijeti plimi suosjećajne ljubavi što teče od Boga k čovječanstvu, Božja ljubav i briga prema bićima koja je stvorio na svoju sliku ne prestaju se izlijevati bogato i izobilno. … On je svoje čovjekoljublje okrunio neprocjenjivim darom davši nam Isusa. (Manuscript Releases, sv. 17, str. 182,183)

Za razmišljanje: Ako je Bogu toliko stalo do mene, zašto dopuštam da me muče brige ovoga svijeta?