Vikend evangelizacija o cjelovitom zdravlju u Buzetu

Adventpress 18. 08. 2022.

Od 8. do 10. srpnja 2022. u Narodnom domu u Buzetu održana je vikend evangelizacija “Zdravlje i duhovnost”. U četiri večernja i jutarnja termina petnaestak do dvadesetak prisutnih je kroz iznimno zanimljivu tematiku vodio
pastor Neven Relić iz Bjelovara. Doprinos raznovrsnosti samog tečaja dao je i nedavno kršteni vjernik Bruno Viskić, poznavatelj ljekovitog bilja. On je ukazao na nekoliko svima poznatih biljaka i istaknuo njihovu učinkovitost kod pojedinih dijagnoza. Osnova za cijeli program uzeta je iz izvješća o stvaranju u prvom poglavlju Postanka, gdje su spomenuti prirodni lijekovi koje je Bog u samom početku darovao svojim stvorenjima. Autentičnost predavanjima dalo je i osobno iskustvo pastora Relića, koji je nakon teške nesreće upoznao Boga i razumio da je u Njegovoj Riječi sadržan put svekolikog oporavka. I kad su mu liječnici davali prilično crne prognoze o budućnosti, Božja ljekarna se u punom smislu pokazala važnom. U niz predavanja prožetih vlastitim iskustvima dojmljive snage, vrlo su dobro uklopljeni ulomci iz Biblije, Duha proroštva te oni iz medicinske struke.

Kako je vrijeme pastora Relića za boravak u Buzetu bilo ograničeno, obradio je četiri prirodna lijeka. U petak uvečer postavio je temelj za ostala predavanja govoreći o važnosti redovitosti. Uslijedile su teme o zraku, vodi i hrani.  Prisutni među kojima i veći broj  zainteresiranih vjernika iz Buzeta i iz drugih dijelova Istre te iz Rijeke, su nakon svake večeri u međusobnim razgovorima potvrđivali dobre odluke vezane uz vlastito zdravlje. Slično je bilo i s prijateljima koji su prepoznali snagu poruka sadržanih u Bibliji. Njih petero prisustvovalo je jednom ili više predavanja te pokazalo zanimanje za njihov nastavak. To je ohrabrilo organizatora da preostalih šest tema obradi kći pastora Relića, teologinja Dorothea Relić Macedo. Ponedjeljkom u devetnaest sati predavanja su se na istom mjestu nastavila tijekom srpnja i kolovoza. Kao zaključak svega može se istaknuti da su ta predavanja potvrdila da poruka trojice anđela, koja treba doprijeti do svakog naroda, jezika i puka, može itekako lijepo biti povezana s porukom o zdravstvenoj reformi jer joj je ona doista “desna ruka”. Svim crkvama koje namjeravaju ponuditi slična predavanja nakon razdoblja korone, ili za njezinog daljnjeg trajanja, možemo preporučiti tečaj pastora Relića kao istinski  pogođen za postojeće potrebe i crkve i svijeta.

Zdravko Miholić