Više o Pomagaču

7. 09. 2022.

“Ovo sam vam govorio boraveći s vama. A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh. Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav svijet daje. Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce! »uli ste da sam vam rekao: Idem i vratit ću se k vama. Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene. Već sam vam rekao sada, prije nego se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.” (Ivan 14,25-29)

Kako se oproštajni govor usmjerava prema Getsemaniju i križu, sve veći naglasak stavlja se na dar Duha Svetoga. U današnjem biblijskom ulomku Isus nam govori još nekoliko stvari o Onome koga će poslati da stoji kraj svakog učenika nakon što On uziđe k Ocu.

Prva stvar koju Isus objašnjava o Pomagaču jest da će nas On svemu naučiti. Duh je taj koji Božje sljedbenike vodi sve dublje i dublje u duhovnu istinu. Zato je važno da se molimo i prizivamo Njegovu prisutnost dok otvaramo Bibliju i ozbiljno je proučavamo. Ista božanska Osoba koja je nadahnula proroke da napišu Bibliju otkrit će još potpunije njezino značenje onima koji je ozbiljno proučavaju.

Druga pojedinost koju Isus otkriva o Njegovom daru Pomagača u Evanđelju po Ivanu 14,25-29 jest da će nas On podsjetiti na Isusove riječi. To znači nekoliko stvari. Jedna je da kada se radi o pitanjima vjere, Duh u našu svijest neprestano unosi riječi i djela Krista i Njegovih apostola. To je onaj nauk koji oblikuje temelj nade i okvir u kojem Isusovi sljedbenici ocjenjuju sve svoje stavove o smislu i ciljevima života.

Treća je zadaća Pomagačeva vodstva da nas drži na pravom putu dok se krećemo hodnicima života. Kada se suočimo s teškim moralnim odlukama, Pomagač šalje Kristov nauk u naš um savjetujući nam kojim putem da pođemo.

Možemo zahvaliti Bogu na svim onim prednostima koje imamo u svojem životu zahvaljujući Pomagaču. Ali možda je najosobniji i najdragocjeniji dar mira, koji ispunjava naš život kada imamo povjerenje u Boga zbog ostvarene Isusove pobjede. Biblijski mir više je od odsutnosti sukoba. To je također osjećaj blagostanja koji Bog po Duhu usađuje u naše srce i um.

Upravo je taj osjećaj bezgraničnog mira Isus nastojao ostaviti svojim sljedbenicima u 14. poglavlju Evanđelja po Ivanu. On ga želi uliti i u moj život. Ali više od toga, On želi da danas budem Duhom nadahnuto oruđe mira u svojoj obitelji i na radnom mjestu.

 

Preporučujemo: