Jutarnji stih

Vjeruj u Boga

“Jahve je sa mnom, i ja ne strahujem: što mi tko može?” (Psalam 118,6)

Dragi brate … znam da si često u kušnji i na muci. Ali znam i da te Gospodin neće ostaviti da se sam hrvaš s tim kušnjama. Samo vjeruj da je Isus tvoj Pomoćnik koji se u nevoljama brzo nalazi. Danas mi se nekako učinilo da te moram vidjeti i pozvati te da podigneš pogled; da, podigni pogled ne bi li kroz maglu i oblake ugledao Sunce Pravednosti. Ne smiješ biti potišten. Upravo potištenost i obeshrabrenje iscrpljuju tvoje životne snage. Moraš biti vedar, premda si se razočarao u ljude. Isus razumije, Isus je vjeran, Isus je tvoj Spasitelj. Samo još malo nevolja, još koji trenutak muke, a onda slijedi izobilna vječna slava koja sve nadvisuje.

Pišem ti kao što bih pisala svojim sinovima. Ti se nalaziš upravo tamo gdje bi Bog želio da budeš. Tvrdim ti, dragi brate, da nema nikakve pogreške u tom pogledu. Znam o čemu govorim. Budi odan Bogu i obavit ćeš posao koji ti je On dao da ga vjerno obavljaš. Bog živi i vlada. Mi imamo živog i uskrslog Spasitelja. On se brine za tebe. … On se nikad nije pokazao nepouzdanim, nikad te nije prevario. On će biti tvoj vodič i izbavitelj i u najtežim okolnostima. On će ti biti s desne strane. Mi smo u svakom trenutku opasani Njegovom silom i okruženi Njegovom prisutnošću isto tako stvarno kao Izraelci usred razdvojenog mora.

Najdublja i najistinitija filozofija života i vjere jest dovesti sebe u najprisniju vezu s Bogom. Bog ti daje jedno iskustvo i ako ne budeš previše žalio i prepuštao se osjećajima, imat ćeš tjelesnu snagu. Ali tuga, nesloga i neiskrenost za tebe su prava smrt. Moraš u vjeri prepustiti svoj slučaj Bogu. Istina će pobijediti i ti ćeš pobijediti s njom.

»vrsto se drži Isusa. Gledaj u Nebo, počivalište i dom blagoslovljenih. Neka ti Božja ljubav bude u duši što god te snašlo i postat ćeš duhovno jak. Isus je tvoj dragi Prijatelj. On će te uzeti za ruku, pomoći će ti da prebrodiš svaku teškoću i kušnju. Redovno odavanje časti Bogu sa zahvalnošću i povjerenjem, nalazi se u temelju svakog ispravnog ponašanja, svakog vjernog karaktera. Nikad ne smiješ izgubiti povjerenje u Boga. Bilo bi manje grešno, manje nerazumno zaboraviti svakog prijatelja kojeg imaš u svijetu nego zaboraviti Boga. Znam da ljubiš Boga i znam da ćeš Mu nastojati služiti najiskrenije, najvjernije i da te nitko nikad neće moći navesti da se uplašiš ili postidiš zbog toga što te poznaju kao slugu Svevišnjeg Boga. Neka te Gospodin blagoslovi, to je molitva (potpisane) Ellen G. White. (Letter 22, 19. rujna 1886. — Pismo dr. J. S. Gibbsu, liječniku u seoskom zdravstvenom odmaralištu St. Helena u Kaliforniji)

Podijeli