Volja je odlučujuća snaga

26. 02. 2014.

““Nemojte se prilagođivati ovomu svijetu! Naprotiv, preobličavajte se obnovom svoga uma da mognete uočavati što je volja Božja: što je dobro, ugodno i savršeno!”“ (Rimljanima 12,2)

Ništa nas ne može udaljiti od Boga osim naše buntovne volje. (YI, 9. ožujka 1893.)
Volja je upravljačka snaga u čovjekovoj naravi. Ako je volja na strani pravde, ostatak bića povest će se za njom. Volja nije ni ukus ni sklonost, već izbor, snaga odlučivanja, kraljevska snaga koja djeluje u ljudskim sinovima i navodi ih na poslušnost ili neposlušnost Bogu.
Vi ćete biti u stalnoj opasnosti sve dok ne budete shvatili pravu snagu volje. Vi možete vjerovati sve i obećavati sve, ali vaša obećanja i vaša vjera ništa neće vrijediti ako svoju volju ne stavite na pravu stranu. Ako borbu vjere budete vodili takvom snagom svoje volje, nema sumnje da ćete pobijediti.
Vaš je zadatak da svoju volju stavite na Kristovu stranu. Kada svoju volju pokorite Njegovoj, On vas odmah prihvaća kao svoje vlasništvo i djeluje u vama da hoćete i činite ono što je Njemu ugodno. Vaša narav dolazi pod vlast Njegovog Duha. Čak su se i vaše misli pokorile Kristu. Ako niste u stanju vladati svojim pobudama i svojim osjećajima, kao što biste željeli, ipak možete gospodariti svojom voljom i tako počinje potpuna promjena u vašem cjelokupnom životu. Kada svoju volju pokorite Kristovoj, vaš život je sakriven s Kristom u Bogu. On se povezuje sa silom koja je iznad svih poglavarstava i vlasti. Tada dobivate snagu od Boga i novi život, život vjere, postaje vam moguć.
Nikada se nećete uzdići ako vaša volja nije stala na Kristovu stranu, ako ne surađuje s Božjim Duhom. Nemojte misliti da to ne možete, već recite: ““Mogu i hoću!”“ A Bog je odredio svojeg Svetoga Duha da vam pomogne u svakom odlučnom naporu. (CTBH 147,148)