Začetnik i Završitelj naše vjere

26. 08. 2023.

“Savjetujem ti da od mene kupiš u vatri žeženog zlata, da se obogatiš, i da se obučeš u bijele haljine, i da sakriješ svoju sramotnu golotinju.” (Otkrivenje 3,18)

Isus je istaknuo moć lažnog učenja koje razara poštovanje i čežnju za istinom. “Nitko”, rekao je On, “pošto je pio staro vino, neće novoga, jer veli: ‘Staro je bolje.’” Cjelokupna istina koja je bila dana svijetu preko patrijarha i proroka, zasjala je novom ljepotom u Kristovim riječima. Međutim, književnici i farizeji nisu imali nikakvu želju za dragocjenim, novim vinom. Dok se ne isprazne od starih predaja, običaja i navika, u njihovu umu i srcu nema mjesta za Kristovo učenje. …

Zakonska vjera nikada ne može dovesti duše Kristu, jer je to vjera bez ljubavi, bez Krista. Post ili molitva pokrenuti duhom samoopravdanja mrski su u Božjim očima. Svečani bogoslužni skup, čitav niz vjerskih obreda, vanjska poniznost, iznuđena žrtva, iskazuju da onaj koji sve ovo čini smatra sebe pravednim, predodređenim za Nebo, ali to je sve prijevara. Naša nam vlastita djela nikada ne mogu pribaviti spasenje.

Kao što je bilo u Kristovo doba, tako je i danas; farizeji nisu bili svjesni svog duhovnog siromaštva. Njima je upućena vijest: “Ti tvrdiš: ‘Bogat sam, nagomilao sam bogatstvo; ništa mi ne treba’, a ne znaš da si upravo ti nesretan, i bijedan, i siromašan, i slijep, i go. Savjetujem ti da od mene kupiš u vatri žeženog zlata, da se obogatiš, i da se obučeš u bijele haljine, i da sakriješ svoju sramotnu golotinju.” (Otkrivanje 3,17.18) Vjera i ljubav su zlato okušano u ognju. Međutim, kod mnogih ovo zlato je potamnjelo i bogata riznica je izgubljena. Kristova je pravednost za njih nenošena haljina, netaknuti izvor. …

Čovjek se mora osloboditi samoga sebe da bi u punom smislu riječi mogao biti Isusov vjernik. Kad se odrekne samoga sebe, tada Gospodin od čovjeka može načiniti novo stvorenje.

… Kristova ljubav nadahnut će vjernika novim životom. U onome koji gleda u Začetnika i Završitelja naše vjere, pokazat će se Kristov karakter. (Isusov život, str. 218,219)

Za razmišljanje: Jesam li se predao Kristu da od mene može načiniti novo stvorenje?