Jutarnji stih

Zaglavljen zbog kiše

“Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.” (Psalam 23,4)

Molio sam se Bogu za priliku da kolportiram u Norveškoj jer sam čuo mnogo dobrih iskustava i vidio razliku kod onih kolportera koji su tamo radili. Konačno sam dobio priliku 2011. godine. Molio sam Gospodina da od mene stvori uspješnog kolportera, ali nisam bio spreman za neke reakcije ljudi.
Jedan kolporter mi je rekao da je tajna kolportiranja u Norveškoj da se navikneš na izraz: “Ne, hvala”, i doista, većina reakcija naših kupaca počinje s: “Ne, hvala.” Ni ovo moje iskustvo nije bilo izuzetak.
Jednoga dana došao sam do kuće i pokucao na vrata. Predstavio sam se ženi koja ih je otvorila i pokazao neke knjige tijekom jednominutnog izlaganja. Saslušala me i s negostoljubivim izrazom lica rekla: “Ne, hvala”, i zatvorila vrata.
Bilo je već osamnaest sati, a ja nisam prodao nijednu knjigu. Udaljio sam se od kuće i spremao se sjesti na svoj moped. Odjednom je počela lijevati kiša. Što da radim? razmišljao sam. Odgurao sam moped na pločnik ispred kuće u kojoj sam upravo bio odbijen riječima “ne, hvala” i stao uza zid držeći kišobran kako bih zaštitio sebe i svoje knjige od pljuska.
Uskoro su žena i njezin muž izišli iz kuće, sjeli u automobil i odvezli se. Kiša je i dalje pljuštala oko 45 minuta, a par se vratio i zatekao me kako i dalje stojim ispred njihove kuće. Žena je ušla u kuću bez riječi, a muškarac me je pozvao da uđem unutra, tako da sam pošao za njim i pritom smo započeli razgovor. Upitao me tko sam i što radim. Razgovor je tekao dobro. Na kraju je rekao da bi kupio dvije knjige. Pomislio sam: Gospodin je sasvim sigurno u ovom poslu. Sve što sam mogao učiniti bilo je da zahvalim Bogu za kišu.
Prečesto pred sobom vidimo samo prepreke. Nisam prodao nijednu knjigu toga dana, bilo je kasno, kiša je došla u nezgodno vrijeme i ja sam bio nestrpljiv. Situacija nije obećavala ništa dobro, a ja sam ipak završio radni dan prodavši ukupno devet knjiga! Prikupimo hrabrost, prijatelji! Bog je s nama.
Fulgenzio Michael Mgimwa, Tanzanija


Komentiraj