Zajednička izjava ruskih i ukrajinskih crkvenih vođa potiče na mirotvorstvo i molitvu

Vijesti 17. 03. 2014.

Natpis na kojemu piše „Ne – ratu“ nose krimski tatari tijekom proukrajinskog okupljanja u Simferopolu, na Krimu u Ukrajini, 10. ožujka 2014. godine. Turska etnička skupina tatara čini 12 % ukupnog krimskog stanovništva čiju većinu čine rusi. [Fotograf: Darko Vojinovic/copyright Associated Press]

Izjava koju su dale glavne vođe Kršćanske adventističke crkve u Rusiji, Ukrajini i ostalim istočnoeuropskim državama poziva crkvene vjernika i „sve ljude dobre volje“ na sudjelovanje u „službi pomirenja“ dok se nastavljaju politički nemiri u Ukrajini.

Proruski separatisti na Krimu prošlog su tjedna glasovali za odcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, i to samo nekoliko dana nakon što su tisuće ruskih vojnika počele patrolirati ovim crnomorskim poluotokom. Referendum o odcjepljenju dogovoren je za 16. ožujka. Od ukupno 2,3 milijuna stanovnika Krima većina ih se smatra pripadnicima ruskog naroda.

Nemiri na ovom području započeli su u studenom kada je bivši ukrajinski predsjednik, Viktor Janukovič, povukao planirani trgovinski ugovor s Europskom unijom u korist kredita od Rusije. Odluka je polučila ulične prosvjede koji su u Kijevu trajali tjednima, te nasilje i sukobe između prosvjednika i policije. Ukrajinski demokratski izabrani parlament je prošlog mjeseca smijenio Janukoviča.

U veljači je Viktor Alekseenko, predsjednik Ukrajinske adventističke crkve, zamolio adventiste da se mole za svoju zemlju i izbjegavaju poticanje neprijateljstva, bilo na ulicama bilo u društvenim medijima, te je zamolio vjernike neka ne daju provocirajuće komentare.

Alekseenko je jedan od crkvenih vođa i potpisnika ove posljednje izjave koja poziva adventiste i ostale članove društvene zajednice na „obnovu ljudskog dostojanstvu, jednakosti i jedinstva kroz Božju milost.“

Odlomci iz Izjave:

Pozivamo sve vjernike Kršćanske adventističke crkve da se uzdrže od sudjelovanja bilo u političkim izjavama ili djelovanjima koji bi mogli povećati napetost. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u mirotvorstvu, neprestanoj molitvi za mirno rješavanje svih sukoba, kao i stvaranju ozračja bratstva i suradnje, pridonoseći tako međusobnom razumijevanju različitih kultura i ideoloških sustava te izgradnji dobrih odnosa među ljudima svih rasa, narodnosti, vjera i političkih uvjerenja.

Ovo je crkveni službeni stav. Bilo koju drugu izjavu s kojom se susretnete izvan službenih crkvenih medija smatrajte osobnim stavom  pojedinca.

Ovu izjavu potpisale su vođe Adventističke crkve Euroazijske divizije, Bjeloruske crkvene unije, Kavkaske unijske misije, Istočno-ruske unijske misije, Dalekoistočne crkvene unije, Moldavske crkvene unije, Južne unijske misije, Trans-kavkaske unijske misije, Ukrajinske unije konferencija te Zapadno-ruske unije konferencija.

U međuvremenu, službena televizijska mreža Adventističke crkve u Ukrajini svakodnevno emitira molitveni maraton. Na televizijskom kanalu Hope Channel u Ukrajini prikazuje se u udarnim terminima emisija „God Save Ukraine“ („Bože spasi Ukrajinu“) u kojoj se naglašuju događaji diljem zemlje koji pokazuju jedinstvo i praštanje.

Hope Channel u Ukrajini je jedina kršćanska televizijska mreža u državi koja se izravno bavi političkom krizom, kaže osoba odgovorna za adventističke medije.

 ANN / Darko Kovačević