Zakoniti Vladar

23. 10. 2023.

“Odlazi od mene, Sotono! Jer pisano je: ‘Klanjaj se Gospodu, Bogu svojemu, i njemu jedinomu služi.’” (Luka 4,8 — Varaždinska Biblija)

Sotona je uložio svu svoju snagu u ovoj posljednjoj kušnji;  jer ovaj posljednji uloženi napor trebao je odlučiti njegovu sudbinu i tko će biti pobjednik. Prisvojio je svijet kao svoj posjed i tvrdio je da je knez koji vlada u vjetru.

Odveo je Isusa na vrh vrlo visoke planine, a zatim Mu je u panoramskom prizoru prikazao sva kraljevstva ovoga svijeta koja su toliko dugo u njegovoj vlasti, i ponudio Mu ih kao veliki dar. Rekao je Kristu da može posjedovati sva ova kraljevstva bez patnje ili opasnosti. Sotona obećava da će Mu predati svoje žezlo i vlast, i da će Ga proglasiti zakonitim Vladarom ako mu učini jednu uslugu. Sve što traži zauzvrat za to što će Mu predati kraljevstva ovoga svijeta koja Mu je tog dana pokazao, jest da mu ukaže počast kao nekom kome je podređen.

Isusov je pogled za trenutak počivao na slavi koja se prikazala pred Njim; ali se okrenuo od prekrasnog prizora. Nije želio ugroziti svoj integritet poigravajući se s kušačem. Kada je Sotona zatražio štovanje, probudio se Kristov božanski gnjev i On više nije mogao podnositi njegovu bogohulnu drskost niti dopustiti da ostane u Njegovoj prisutnosti. Krist je tada primijenio svoju božansku vlast i zapovjedio Sotoni da prestane. “Odlazi od mene, Sotono! Jer pisano je: ‘Klanjaj se Gospodu, Bogu svojemu, i njemu jedinomu služi.’” (Matej 4,10 — Varaždinska Biblija)

U svojoj ponositosti i oholosti Sotona je proglasio sebe zakonitim i trajnim vladarom svijeta, vlasnikom svih njegovih bogatstava i slave, zahtijevajući poštovanje od svih koji u njemu žive kao da je on stvorio svijet i sve što je na njemu. Rekao je Kristu: “Dat ću ti svu vlast nad njima i raskoš koja im pripada, jer je meni predana i dajem je komu hoću.” (Luka 4,6) Nastojao je sklopiti poseban dogovor s Kristom i odmah Mu predati sve što je prisvojio ako mu se pokloni.

Ova uvreda nanesena Stvoritelju pokrenula je gnjev Božjeg Sina koji je ukorio Sotonu i otjerao ga. (Confrontation, str. 52,53)

Za razmišljanje: Što će se dogoditi kada Isus preuzme vlast nad novostvorenom Zemljom, savršenim mjestom na kojem se grijeh više nikada neće pojaviti?