Zašto Isus čeka

13. 12. 2022.

“Jedno vam, ljubljeni, ne smije biti nepoznato: da je u očima Gospodnjim jedan dan kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. Ne odustaje Gospodin od izvršenja obećanja, kako to neki misle, nego vas strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju. Ali će doći dan Gospodnji kao lopov; u taj će dan nebesa iščeznuti s velikom lomljavom, počéla će se u ognju rastopiti, a zemlja se sa svojim ostvarenjima neće više naći.” (2. Petrova 3,8-10)

“Da, dolazim uskoro!” (Otkrivenje 22,20) Posljednje Isusove riječi u Bibliji pronalazimo na tri mjesta u 22. poglavlju Otkrivenja. Kada dođem na Nebo, želim Ga pitati što je time mislio. Najposlije, prošlo je više od dvije tisuće godina. I bez obzira na to koliko ste strpljivi, to se teško može nazvati skorim.

Petar, čovjek koji nije uvijek poznat po strpljenju, možda je sebi postavljao isto pitanje. Ne znam što je mislio o tome, ali znam da nam je pružio nadahnuti odgovor.

On se bavi ovim predmetom na dvije razine. Prvo, da Bog nema isti prag strpljenja kao ljudi. On čak ni vrijeme ne promatra kao mi. Naš život ograničen je rođenjem i smrću. Između tih dvaju događaja imamo šezdeset, sedamdeset ili čak sto godina. Ali kada smrt dođe, za nas je vrijeme završeno. Mi smo duboko svjesni vremena i njegove ograničenosti. Kako postajem stariji, uočavam kako se sve više zanimam za osmrtnice. Moja svijest o vremenu koje mi je preostalo postaje sve oštrija sa svakom proteklom godinom.

Ali što kad bih postojao od vječnosti u prošlosti do vječnosti u budućnosti? Vrijeme bi poprimilo novo značenje. Tako je s Bogom. Čovjekova uspaničenost zbog vremena ne utječe na Boga da zaboravi svoj konačni cilj na Zemlji.

I taj je cilj Petrov drugi odgovor u vezi s kašnjenjem Isusovog povratka. Naime, Bog dopušta da vrijeme teče jer želi dati priliku što većem broju ljudi da se pokaju i uđu u Njegovo kraljevstvo. S tog stajališta, kašnjenje je čin milosti.

Ipak, kraj će doći, i kada dođe, bit će veličanstven, uz glasne zvuke, oganj i trešnju Zemlje.

Međutim, Isus će svojim dolaskom iznenaditi svijet koji se ruga uljuljkan u svojim razonodama. I tu se javlja još jedno moguće značenje Kristovih posljednjih riječi u Pismu. Riječ “skoro” znači i “brzo”. Kada nebeski sat označi svršetak vremena, Isus će brzo doći na oblacima i događaji na Zemlji vrlo brzo će završiti i za rugače i za vjernike.