Zašto nevolje?

30. 10. 2013.

“I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava. Očistit će sinove Levijeve i pročistit će ih kao zlato i srebro, da prinose Jahvi žrtvu u pravednosti.” (Malahija 3,3)

Ovdje je riječ o procesu oplemenjivanja i čišćenja koji treba obaviti Gospodin nad vojskama. Sigurno je da će to djelo duši biti vrlo neugodno, ali se samo na taj način može ukloniti smeće i sramotna nečistoća. Sve naše nevolje su nužne da nas približe našem nebeskom Ocu poslušnošću Njegovoj volji, da bismo Mu mogli ponuditi prinos u pravdi. Bog je svima nama dao sposobnosti i talente koje trebamo iskoristiti i potrebno nam je novo i živo iskustvo u duhovnom životu da bismo ispunili Božju volju. Nikakvo iskustvo iz prošlosti ne može zadovoljiti naše sadašnje potrebe ili nas osposobiti da svladamo teškoće na svojem putu. Mi moramo svakoga dana dobivati novu milost i novu snagu da bismo postali pobjednici. …
Abraham, Mojsije, Ilija, Daniel i mnogi drugi bili su svi vrlo bolno kušani, ali svaki na svoj način. Svatko prolazi svoj posebni ispit, svoje posebne nevolje u drami života, ali ista nevolja rijetko se još jednom pojavljuje. Svako stječe svoje posebno iskustvo, jedinstveno po svojem karakteru i okolnostima da bi obavio određeno djelo. Bog ima posao, svrhu za život svakoga od nas pojedinačno. Svako djelo, ma koliko neznatno, ima svoje mjesto. …
željela bih da svi budu svjesni da svaki korak koji poduzimaju ostavlja trajan i snažan dojam na njihov život, kao i na karakter drugih. O, koliko nam je onda potrebna veza s Bogom! Koliko nam je potrebna božanska milost da usmjerava svaki naš korak, da nam pokazuje kako možemo usavršiti svoj kršćanski karakter!
Kršćani će morati prolaziti kroz nove sukobe i nevolje u kojima im njihova prijašnja iskustva neće biti dovoljna kao vodiči. Mi sada moramo učiti od svojeg božanskog Učitelja isto toliko koliko i u bilo kojem drugom razdoblju života, a možda čak i više. I što više iskustava stječemo, što se više približavamo čistom nebeskom svjetlu, to ćemo u sebi prepoznati više mana kojima je potrebna reforma. … Put pravednikov put je stalnog napredovanja, iz snage u snagu, iz milosti u milost, iz slave u slavu. Božansko prosvjetljenje povećavat će se sve više i više, u skladu s našim napredovanjem, osposobljavajući nas da se suočimo s odgovornostima i nevoljama koje nas očekuju. (RH, 22. lipnja 1886.)