Zastupnici izglasovali "ne" rukopolaganju žena

Generalna-2015 9. 07. 2015.

Predsjednik crkve poziva vjernike neka se ujedine u crkvenom poslanju.

8. srpnja 2015. Andrew McChesney i Marcos Paseggi, Adventist Review/ANN

Zastupnici su odbili prijedlog kojim bi se dopustilo svakoj diviziji Kršćanske adventističke crkve neovisno odlučivanje o tome hoće li rukopolagati žene za evanđeosku službu na svom području.
Rezultatom od 1.381 prema 977 glasova, s pet suzdržanih, zastupnici su tajnim glasovanjem dovršili petogodišnji proces koji se odlikovao živim, a ponekad i ogorčenim raspravama.
Nakon glasovanja na zasjedanju Generalne konferencije 2015. godine u San Antoniu, u Teksasu, predsjednik Generalne konferencije, Ted N. C. Wilson, pozvao je sve vjernike neka se ujedine u poslanju crkve.

Dok su zastupnici raspravljali o pitanju rukopolaganja žena, vjernici su posredovali molitvom u molitvenoj sobi. Dominik Zeh AR/ANN

„Sada je trenutak da se ujedinimo pod krvlju poprskanom zastavom Isusa Krista i to Njegovom snagom, a ne našom,“ rekao je Wilson nakon što su na stolovima ispred dvorane na stadionu Alamodome izbrojani glasovi. „Sada je trenutak da se ujedinimo u poslanju kao Kristova crkva.“

Zahvalio je zastupnicima za „obazriv i pobožan način ponašanja i iznošenja stavova“ tijekom šestosatne rasprave.

Sustav tajnog glasovanja uporabljen je stoga što, prema riječima službenika Generalne konferencije, omogućuje najpravedniji i najsigurniji mogući način glasovanja.
„Nastojali smo biti otvoreni, pošteni i obazrivi, te u najvećoj mogućoj mjeri osigurati privatnost glasovanja,“ rekla je Nancy Lamoreaux, glavna službenica za informiranje pri Generalnoj konferenciji i organizatorica logistike glasovanja održanog u srijedu.

Glasački listići su tiskani na posebnom papiru, izrezanom na veličinu polovice američkog formata uredskog papira, i podijeljenog na pola. Na jednoj polovini glasačkog listića bila je otisnuta riječ „da“, a na drugoj riječ „ne“, i to na pet jezika: na engleskom, španjolskom, francuskom, njemačkom i portugalskom.

Sustav za tajno glasovanje pripremljen je puno prije zasjedanja Generalne konferencije kao rezervni sustav u slučaju zakazivanja elektroničkog sustava, rekao je zamjenik tajnika Myron Iseminger, čije je područje djelovanja nadgledanje glasovanja na zasjedanjima Generalne konferencije. Sustav elektroničkog glasovanja, po prvi put uporabljen na zasjedanju Generalne konferencije, pokazao se problematičnim, pa su zastupnici u nedjelju izglasovali da više ne žele njegovu uporabu.

„Od samog početka smo imali rezervni plan u slučaju da sustav elektroničkog glasovanja zakaže,“ rekao je Iseminger.

Otvarajući jutarnju sjednicu pozivom svim crkvenim vjernicima neka prihvate rezultat glasovanja, Wilson je naglasio, i tada i nakon glasovanja, kako odluke koje donese Generalna konferencija na svom zasjedanju nose najviši autoritet u Kršćanskoj adventističkoj crkvi.

Cjelodnevne rasprave, započete u 9.30 sati, prekinute su na dva sata za vrijeme ručka, a zaustavljale su se gotovo desetak puta zbog molitve. Sudionici su se udruživali u tihoj molitvi, bilo dvoje po dvoje bilo u skupinama. Deseci sudionika ovog zasjedanja odlazili su u posebne molitvene sobe koje je organizirala Služba za propovjednike i Odjel za službu žena.

I predsjednik Wilson i Michael L. Ryan, potpredsjednik Generalne konferencije, koji odlazi u mirovinu, a predsjedavao je raspravom u srijedu, izrazili su svoje oduševljenje „duhom ljubaznosti“ kojim je bio prožet cijeli postupak.

Michael L. Ryan je nekoliko puta prekorio sudionike zbog pljeskanja tijekom rasprave, nastojeći na taj način zadržati dostojanstveno ponašanje. Zastupnici su se, naime, ranije složili da će se svi uzdržati od pljeskanja kako bi svoje osjećaje zadržali pod nadzorom.

Objavivši konačni rezultat glasovanja, Ryan je oštro ukorio skupinu prisutnih u Alamodomeu koji su počeli pljeskati.

„U ovome nema nikakve pobjede,“ rekao je. „Nema dobitnika ni gubitnika.“

Erton Köhler, predsjednik Južnoameričke divizije, složio se s Ryanovim stavom rekavši kako nije u pitanju političko natjecanje.

„Moje očekivanje od crkve nije dobivanje pobjednika ili gubitnika, već da svatko ovu odluku smatra Božjom, te da ona postane i njegova ili njezina,“ rekao je za Adventist Review. „Neka svatko ponizno prizna da Bog svoju volju može pokazati na način koji se razlikuje od mog osobnog mišljenja.“

Jerry Page, vođa Službe za propovjednike, isto tako je govorio o poniznosti. „Ako odvojimo vrijeme za molitvu, ponizno priznavanje grijeha, pokajanje i službu drugima, možemo napredovati, umjesto da se vrtimo u krug ili idemo unatrag zbog sukoba,“ rekao je.

Lisa Beardsley-Hardy, voditeljica Odjela za obrazovanje, rekla je kako očekuje od zastupnika pokazivanje međusobnog poštovanja.

„Moja je nada i želja da naša braća i sestre diljem svijeta, pri susretu s problemima u službi koji su drukčiji od naših, pokažu strpljivost,“ rekla je. „Strpljivost je odlika koja može dolaziti samo od Boga, tako da ne budemo taoci jedni drugima, niti da odbacimo crkveno tijelo kada nas nešto povrijedi.“

Ukupan broj glasova iznosio je 2.363, a glasovalo se o prijedlogu koji su pripremili stariji službenici Generalne konferencije i divizijski predsjednici. Prijedlog je odobren na Godišnjem radnom sastanku crkvenih vođa iz cijelog svijeta održanom 2014. godine. Prijedlog je glasio: „Nakon vašeg pobožnog proučavanja rukopolaganja u Bibliji, spisima Ellen G. White i u izvješćima Povjerenstva za proučavanje, te nakon pažljivog promišljanja o tome što je najbolje za crkvu i za ispunjavanje njezinog poslanja, je li vam prihvatljivo da divizijski Izvršni odbori, ako to smatraju prikladnim za svoje područje, omoguće rukopolaganje žena za propovjedničku službu? Da ili ne.“

Ukupno 40 zastupnika, 20 onih koji su podupirali prijedlog, i 20 onih koji su mu se protivili, stali su pred mikrofon kako bi izložili svoj stav. Rasprava je prekinuta 35 puta, u slučaju kada su neki zastupnici zatražili riječ zbog povrede poslovnika, odnosno zbog prigovora na način provođenja određenog dijela procedure.

U jednom trenutku tijekom poslijepodnevne rasprave, predsjedavajući Ryan je pozvao Jana Paulsena, bivšeg predsjednika Generalne konferencije, da dade svoju izjavu.

Paulsen je pozvao zastupnike da glasuju „za“, jer je riječ o povjerenju. Rekao je kako vjernici crkve trebaju vjerovati da druge divizije najbolje znaju što je njihovim mjesnim crkvama potrebno.

Predsjedavajući Ryan je isto tako pozvao Wilsona da dade izjavu. Wilson nije pozvao na glasovanje „za“ ili „protiv“, samo je rekao: „Moji su stavovi vrlo dobro poznati i vjerujem da su biblijski utemeljeni.“

Sastanak održan u srijedu započeo je dogovorom zastupnika o završetku rasprave u 16.30 sati kako bi počeo postupak glasovanja. Kako se to vrijeme približavalo, brojni su zastupnici tražili od Michaela Ryana produžetak vremena rasprave, no Ryan je izjavio kako takav zahtjev nije u skladu s dnevnim redom.

Izvršni tajnik Generalne konferencije, G. T. Ng, tijekom rasprave je istaknuo kako se Generalna konferencija nada da će svi crkveni entiteti biti suglasni.

„Mi smo jedna crkve,“ rekao je Ng.

„Bog svim vjernicima daje jedinstvene duhovne darove za izvršenje poslanja crkve, te za poučavanje i izgradnju tijela Kristova. Rukopolaganje nije mjerilo duhovnih darova. Želim da crkva jasno zadrži u žarištu da je Sveti Duh u izvješću u Djelima apostolskim bio izliven i na muškarce i na žene. Darovi Duha iz 1.Korinćanima 12 pripadaju i muškarcima i ženama.

Stoga rukopolaganje nije mjerilo za službu, svjedočenje ili objavljivanje. Doista vjerujem kako se trebamo usmjeriti na uvećavanje darova svih vjernika crkve – mladih i starih, muškaraca i žena – okupljajući se u jedinstvu kako bi se usredotočili na poslanje crkve. Trebamo se odmaknuti od naših rasprava o rukopolaganju i usmjeriti se na to kako izgubljeni svijet dosegnuti za Krista.“

Mark Finley, evangelizator i glavni urednik časopisa Adventist Review


„Članovi Sjevernoameričke divizije su prirodno razočarani glasovanjem, no mi smo vrlo odani, i javno i osobno, našoj crkvi u svijetu, te nastavljamo naša suradnička nastojanja da budemo na blagoslov crkvi diljem svijeta. Naša je namjera biti dijelom onog konačnog pokreta koji će ubrzati dan Isusova dolaska.“

Daniel R. Jackson, predsjednik Sjevernoameričke divizije


„Danas su u Sjevernoj Americi s razočaranjem suočeni mnogi vjernici, te ženske osobe koje su u propovjedničkoj službi. Sve one koji ne vjeruju u ispravnost ovakvog rezultata glasovanja pozivam da se sjete Jošue i Kaleba koji su išli naprijed nakon što nisu mogli ući u obećanu zemlju i ostali su odani Božjem narodu.“

Don Livesay, predsjednik Lake Union konferencije u Sjevernoameričkoj diviziji


„Nastavit ćemo propovijedati i nastavit ćemo uzdizati Isusa.“

Elizabeth Talbot, Jesus 101 Biblical Institute


„Naše je poslanje veće od bilo kojeg problema koji se može pojaviti u Kršćanskoj adventističkoj crkvi u bilo kojem trenutku crkvenog života. Moramo ostati jedinstveni. Kršćanska adventistička crkva ima poslanje i plan dovršenja djela koje nam je ostavio naš Gospodin. Ne smijemo ni jednom problemu dopustiti da nas podijeli.“

Blasious Ruguri, predsjednik Istočne srednjeafričke divizije