Zastupnik pred Božjim prijestoljem

1. 03. 2023.

“Tko će ih osuditi? Isus Krist koji je umro — još bolje: koji je uskrsnuo — koji je s desne strane Bogu i koji posreduje za nas?” (Rimljanima 8,34)

Kad su se učenici s Maslinske gore vratili u Jeruzalem, ljudi su očekivali da će na njihovim licima vidjeti odraz tuge, zbunjenosti i poraza; ali na licu su im vidjeli radost i trijumf. Učenici sada nisu žalili zbog neispunjenih nada. Vidjeli su uskrsnulog Spasitelja i riječi Njegovog oproštajnog obećanja još su odzvanjale u njihovim ušima.

Poslušni Kristovoj zapovijedi, čekali su u Jeruzalemu na Očevo obećanje — izlijevanje Duha. Nisu čekali besposleni. Izvještaj kaže da su “sve vrijeme bili u hramu hvaleći Boga” (Luka 24,53). Također su se sastajali da svoje molbe iznesu Ocu u ime Isusovo. Znali su da imaju Predstavnika na Nebu, Zastupnika pred Božjim prijestoljem. U svečanom divljenju priklonili su glave u molitvi ponavljajući s uvjerenjem: “Ako što zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. Do sada niste ništa u moje ime molili. Molite i primit ćete da vaša radost bude potpuna!” (Ivan 16,23.24) Sve više su pružali ruku vjere uz snažni dokaz: “Isus Krist koji je umro — još bolje: koji je uskrsnuo — koji je s desne strane Bogu i koji posreduje za nas.” (Rimljanima 8,34)

Dok su čekali ispunjenje obećanja, učenici su ponizili srca u iskrenom kajanju i priznali svoju nevjeru. Kad su se prisjetili riječi koje im je Krist uputio prije svoje smrti, bolje su razumjeli njihovo značenje. Istine koje su zaboravili, sad su im opet dolazile na um pa su ih jedan drugome ponavljali. Prekoravali su sebe zbog pogrešnog shvaćanja Spasitelja. Pred njihovim očima prolazili su kao u procesiji prizor za prizorom iz Njegovog čudesnog života. Dok su razmišljali o Njegovom čistom, svetom životu, osjećali su da nijedan napor neće biti pretežak, nijedna žrtva prevelika ako u svojem životu budu mogli prikazati ljupkost Kristova karaktera. O, kad bi još jednom mogli proživjeti protekle tri godine, mislili su, kako bi drukčije postupili! (Djela apostolska, str. 23,24)

Za razmišljanje: Što Isus trenutačno čini za mene u mojem životu i na Nebu? Kako istinski mogu cijeniti svaki trenutak koji provodim s Isusom?

 

Preporučujemo: