Adventpress

Završna svečanost na Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu

Oduševljenost s kojom je započela 2020. godina žestoko je uzdrmana nastankom pandemije koronavirusa. Sva područja života svih ljudi diljem svijeta značajno su promijenjena i mnogi planovi nisu doživjeli svoje ispunjenje. Nove izazovne okolnosti utjecale su i na svakodnevni život studenata i osoblja Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu. Iako se nastava morala prilagoditi strogim mjerama društvenog razdvajanja, ona se i dalje odvijala i konačno je dovršena prema predviđenom nastavnom planu. Razmjerno rano od početka pandemije postalo je jasno da ćemo se morati odreći sna o lijepoj završnoj svečanosti na kojoj je ove godine trebalo sudjelovati četvero diplomanata — Markelian Frasheri iz Albanije, Grace Boughner iz Sjedinjenih Američkih Država, Dominik Ljubić i Ivana Šadek iz Hrvatske, kao i magistrant Dejan Ždraljević iz Austrije.

Nove okolnosti bile su posebno nepogodne za diplomante koji su bili u postupku pisanja svojeg završnog rada kao krune njihovog dosadašnjeg teološkog napretka. Taj zadatak, koji je sam po sebi dovoljno izazovan, dodatno je otežan ograničenim radom fakultetske knjižnice. Pa ipak, studenti su se ozbiljno uhvatili u koštac s dvostrukim izazovom, dali sve od sebe i konačno uspjeli dovršiti četiri visokokvalitetna istraživačka rada koji mogu biti vrlo korisni široj crkvenoj zajednici. Markelian je istraživao pojam crkve i njezinog razvoja na osnovi Djela apostolskih, Grace se bavila biblijskom provjerom ponovno popularne teorije moralnog utjecaja Kristove smrti, Dominik je analizirao mehanizme duhovnog propadanja izraelskog kralja Šaula, dok je Ivana obrađivala ograničenja znanstvenog pristupa rješavanju suvremene ekološke krize i prednosti primjene na taj problem biblijskog razumijevanja čovjekovog odnosa prema svijetu u kojem živi.

Dok su studenti marljivo radili na ispunjavanju svojih obveza, stanje s koronavirusom se pomalo smirivalo, tako da su se konačno stekli uvjeti ne samo za uobičajenu obranu završnog rada, koja se održala 12. lipnja, nego i za održavanje najradosnijeg dijela studiranja u Maruševcu — završne svečanosti, koja je održana u nedjelju, 14. lipnja. Posebno smo zahvalni Bogu što je u svojoj milosti učinio da je naš san o lijepoj, srdačnoj i Božjim Duhom ispunjenoj završnoj svečanosti usprkos svemu ipak postao stvarnost. Zahvalni smo Mu što smo naše diplomante, koji su u proteklih nekoliko godina u Maruševcu ostvarili sveobuhvatan osobni rast, mogli ispratiti dalje u život i službu na radostan i dostojanstven način. Neka Bog, koji im je tijekom obrazovanja pomagao da postanu dobri ljudi, učini da oni budu Njegova produžena ruka koja će svijet učiniti boljim mjestom za život i mnoge dovesti u spoznaju spasonosne istine. Molimo se Bogu i upućujemo poziv svim mladim ljudima da dođu na nezaboravni studij teologije u Maruševec, dožive posebno iskustvo s Bogom i pripreme se za život i službu.

Radenko Džuver, dekan Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu