Zdravstvena skrb za tisuće romskih obitelji u Albaniji

12. 01. 2012.

Silver Spring, Maryland – Budući da su im uskraćena mnoga osnovna ljudska prava, kao što su stanovanje, zapošljavanje, zdravstvo i obrazovanje, Romi se ubrajaju među najugroženiju i najviše diskriminiranu zajednicu u Europi, zaključak je Adventističke agencije za razvoj i pomoć ADRA International. Stoga je ADRA Albanija odlučila usmjeriti svoju pomoć na često zanemarivane žene i djecu u romskim zajednicama izvan albanskog glavnog grada Tirane, otvorivši pokretnu kliniku.

Kao pomoć Romima, pokretna klinika nudi liječenje i lijekove, pruža zdravstvene savjete i razgovore s djecom i rodbinom bolesnika. Budući da je moguće spriječiti mnoge bolesti, tijekom savjetovanja stavlja se poseban naglasak na higijenske mjere. Osim toga, razgovara se i o pitanjima prehrane, prevencije i planiranja obitelji. Prema izvješćima te pokretne klinike, najčešće bolesti među albanskim Romima su visok krvni tlak, crijevni nametnici, infekcije gornjih dišnih puteva, astma, kožne infekcije, depresija i anksioznost, čirevi i dijabetes.

Životni uvjeti mnogih romskih zajednica su ispod granica standarda, izvijestila je ADRA. To varira od života u kartonskim šatorima do improviziranih kuća. Djeci se često brani pohađati škole, kako bi svojim radom pomogli obitelji u osiguravanju prihoda. Oni zajedno s odraslima prikupljaju staro željezo i plastični otpad ili prose na ulici. Prema tradiciji, zarađeni se novac mora dati patrijarhu obitelji, koji ga često troši na alkohol, duhan ili kockanje.

Šest od deset romske djece u Albaniji umire prije svog petog rođendana, izvješćuje ADRA. Većina njih nikada nije vidjela liječnika. Ovom pokretnom klinikom neće se samo pomoći romskoj zajednici kroz medicinsku brigu i savjete o prevenciji, već i u smanjenju predrasuda ostalog stanovništva prema Romima.