Zemaljski simbol nebeskih stvarnosti

18. 10. 2022.

“I gle! Hramski se zastor razdera na dvoje, od vrha do dna.” (Matej 27,51)

U trenutku kada je Isus povikao “Svršeno je!” i umro na križu, zastor se u hramu razderao na dva dijela. Tu nalazimo jedan od uzvišenih simbola Njegove smrti.

Taj zastor razdvajao je dva odjela u hramu. Samo su svećenici na dužnosti mogli ući u prvi odjel, nazvan Svetinja. Međutim, drugi je bio još svetije mjesto. U Svetinju nad svetinjama mogao je ući samo veliki svećenik, i to samo jednom godišnje na Dan pomirenja, dan izraelskog godišnjeg suda.

Pisci evanđelja naglašavaju da se zastor razderao “od vrha do dna”. S obzirom na činjenicu da je bio visok oko osamnaest metara, izraz “od vrha do dna” označava nadnaravno djelo budući da bi ga čovjek kidao od dna do vrha.

Kidanje tog golemog zastora označavalo je nekoliko stvari. Prvo, da je stari sustav običaja i žrtava koji je ukazivao (Kološanima 2,17) na Isusovu žrtvu na križu sada pripadao prošlosti. Pošto je prinesena stvarna žrtva pri čemu je Božje Janje umrlo za grijehe svijeta (Ivan 1,29), obredni sustav ispunio je svoju svrhu. Kidanje zastora označava da čak i Svetinja nad svetinjama u ovozemaljskom hramu više nije sveta. Djelovanje će se sada prebaciti na Nebo, gdje će Isus kao Veliki svećenik služiti u “pravom Šatoru” (Hebrejima 8,1.2) onima koji vjeruju u Njega.

Drugo je važno značenje kidanja zastora da vjernici sada imaju neposredan pristup Ocu zahvaljujući Isusovoj žrtvi i Njegovoj službi na Nebu koju je počeo obavljati nakon uskrsnuća. Pismo to ovako objašnjava: “Budući da mi snagom krvi Isusove otvoreno možemo ući u Svetinju nad svetinjama — taj novi i životonosni put on nam je otvorio kroz zastor, to jest kroz svoje tijelo.” Sada se možemo približiti Bogu “iskrena srca i sa sigurnim uvjerenjem pošto smo očistili srca” (Hebrejima 10,1922).

Nadalje, kidanje zastora simbolično je ispunjenje Isusove izjave da će jeruzalemski hram biti “prepušten” od strane Boga i ostavljen “pust” (Matej 23,38). Oskvrnuće hrama počelo je kidanjem zastora. Taj događaj pretkazao je potpuno uništenje 70. godine.

Hvala Ti, Gospodine, što ne samo da si nam dao Isusa kao našeg Spasitelja, već si također omogućio puniji pristup sebi zahvaljujući ovom događaju.

 

Preporučujemo: