Život i zdravlje na Bundeku u Zagrebu

Adventpress 17. 05. 2024.

U povodu stotinu godina izlaženja časopisa Život i zdravlje, u zagrebačkom Sportsko rekreacijskom centru Budek je u nedjelju 12. svibnja održan dan promicanja cjelovitog zdravlja, u organizaciji Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve i njezinog Zdravstvenog odjela. Za tu prigodu pripremljene su razne aktivnosti, a mogli su sudjelovati svi uzrasti.

“Lijepo je organizirano i zapravo je to jedan mali sistematski pregled. Slučajno sam naišao na ovo jer sam išao s prijateljicom u šetnju. Prošao sam sve štandove i nadam se da sam zdrav, ali čekam još što će mi liječnik reći. Čuo sam prije za časopis Život i zdravlje, ali nisam ga čitao.” — rekao je posjetitelj Petar Krzmanić.

Građane su najviše privukli štandovi Zdravstvenog odjela na kojima su mogli provjeriti svoje zdravlje i porazgovarati s liječnikom, a djeca su uživala u lutkarskoj predstavi koju je pripremila ADRA Hrvatska. Upriličene su i različite radionice te izviđački kamp.

“Ovdje sam od devet ujutro, radim za knjižaru BookStop i Nakladnika Znaci vremena. Došlo je puno ljudi, a najviše je bilo roditelja s djecom. Mislim da ih je privuklo to što smo dijelili besplatne časopise, ali i lutkarska predstava je bila jako dobra. Roditelji uzmu časopise i balone pa onda odu na predstavu. Čini mi se da su jako zadovoljni.” — rekla je Noemi Šainčić koja je volontirala na jednom od štandova.

U suradnji sa Zdravstvenim odjelom u priredbu su se uključili i učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, koji su velikodušno ponudili svoje usluge i primijenili sve što su naučili kako bi pomogli ljudima.

“Iz škole su nas pozvali da se uključimo u ovaj projekt, a nama je to zvučalo zanimljivo. K nama na štand dolazilo je puno ljudi, i mislim da su uglavnom bili zadovoljni zbog svega što nudimo. Nisam ih pitala, ali vidim po njihovim izrazima lica da im je zanimljivo. Na štandu na kojem sam zamoljena sudjelovati mjere se razina šećera i saturacija kisika u mirovanju, nakon tri minute vježbanja i nakon pet minuta odmora.” — rekla je učenica Gabriela Lukačević koja trenutačno pohađa peti razred za zanimanje medicinska sestra. Rekla je da je uobičajena razina šećera u rasponu od 3,2 do 6,4 — i dodala da nisu imali nikoga s ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Osim mjerenja šećera, ljudima su volonteri na zdravstvenim štandovima provjeravali puls, jačinu pluća, mjerili tlak i težinu te tjelesnu masnoću, masirali ih i razgovarali s njima o zdravlju, a na kraju su svi mogli doći do liječnika koji im je davao konačnu dijagnozu.

“Na Bundeku smo kao fizioterapeuti masirali ljude i gledali jesu li napeti te imaju li miogeloze. To su nakupine mliječnih kiselina i očituju se kao male bolne kvržice. Obično nastaju zbog napetosti, pogrbljenosti, tjelesnog rada i prekomjernog sjedenja. Dolazilo nam je dosta ljudi s napetim mišićima i imali su miogeloze. Nismo im mogli puno pomoći zbog kratkog vremena koje smo imali za masiranje, ali bilo im je bar malo lakše.” — objasnila je Nika Gabelica iz Srednje škole u Maruševcu, učenica na trećoj godini smjera fizioterapeutski tehničar. Dodala je da su po osobi imali od pet do sedam minuta za masažu, ali da to inače traje puno duže — od pola sata do sat vremena.

Koliko je Bog blagoslovio cijeli projekt jasno je i kroz iskustvo pastora Ivana Đidare, koji kaže da je tijekom dana uspostavljeno oko dvjesto kontakata s ljudima koji su te sunčane nedjelje svratili u našu malu oazu zdravlja. Zahvalni smo Bogu i svima koji su došli te pomogli u ostvarenju tog čovjekoljubnog projekta, i veselimo se novim projektima s ciljem očuvanja cjelovitog zdravlja koje će ubuduće organizirati Zdravstveni odjel.

Vladana Kovačević