Značaj obitelji

14. 07. 2011.

Obiteljska je veza najtješnja, najnježnija i najsvetija od svih ljudskih veza na zemlji. Bog je ustanovio obitelj da bi prva osigurala tople i skrbničke odnose za kojima čezne ljudsko srce.

U obiteljskom krugu se znakovito zadovoljavaju duboke i trajne potrebe za pripadanjem, ljubavlju i prisnosti. Bog blagoslivlja obitelj i želi da njezini članovi pomažu jedni drugima u postizanju potpune zrelosti i cjelovitosti. U kršćanskoj se obitelji osobna vrijednost i dostojanstvo svakog člana ostvaruje i njeguje u ozračju poštovanja, jednakosti, otvorenosti i ljubavi. U ovom intimnom krugu razvijaju se najranija i najtrajnija stajališta pojedinca prema odnosima i prenose moralne vrijednosti s jednog naraštaja na drugi.

Bog isto tako želi da putem obiteljskih odnosa otkrije sebe i svoje putove. Uz uzajamnu ljubavlj, poštovanje, intimnost i doživotni zavjet kao sastavnim tkivom, brak je odraz ljubavi, svetosti, bliskosti i trajnosti veze između Krista i Njegove crkve. Odgoj i obrazovanje što ga vrše roditelji i uzvratna ljubav potomstva na ukazanu im ljubav, odraz je onoga što doživljavaju vjernici kao Božja djeca. Božjom milošću obitelj može biti snažno sredstvo za privođenje njenih članova Kristu.

Grijeh je izopačio Božje ideale za brak i obitelj. Osim toga, sve veća složenost društva i golemi stres koji opterećuje odnose, danas u mnogim obiteljima izaziva krize. Posljedice se vide u prekinutim, poremećenim životima i odnosima, obilježenima nepovjerenjem, sukobima, neprijateljstvom i otuđenošću. Mnogi članovi obitelji, uključujući i roditelje i djedove i bake, a posebno žene i djeca, izloženi su obiteljskom nasilju. Sve veći broj razvoda ukazuje na visoki stupanj bračne nesloge i nesreće.

Obiteljima je potrebna obnova i reformacija unutarnjih odnosa. To će pomoći da se promijene razorno ponašanje i postupci što danas preovlađuju u mnogim domovima. Zahvaljujući snazi evanđelja, članovi obitelji mogu priznati svoju grješnost, prihvatiti uzajamne nedostatke i u svom životu i odnosima doživjeti Kristovo spasiteljsko iscjeljenje. Premda neki obiteljski odnosi nisu dostigli ideal i možda nije potpuno ostvareno oslobađanje od štetnih iskustava, tamo gdje vlada Kristova ljubav Njegov će Duh promicati jedinstvo i sklad i takve domove učiniti protočnicima životodavne radosti i snage u Crkvi i društvu.

Ovu izjavu za javnost objavio je predsjednik Generalne konferencije Neal C. Wilson nakon savjetovanja sa šestnaestoricom potpredjednika Crkve adventista sedmog dana 5. srpnja 1990. na zasjedanju Generalne konferencije u Indianapolisu, saveznoj državi Indiana u SAD-u.