Vijesti

100 posjetitelja u Relay caféu u Splitu

Četrdeset živahnih posjetitelja, uz osoblje, okupilo se u Splitu, u Hrvatskoj, od 24. do 30. kolovoza 2014. godine, u zadnjem tjednu Relay evangelizacijskog misijskog programa za mladež. Sastanke za osposobljavanje za učeništvo i vodstvo, koji su se održavali svakog jutra, vodio je Janos Kovacs-Biro, ravnatelj Odjela za evangelizaciju pri Transeuropskoj diviziji Kršćanske adventističke crkve (TED) i Paul Tompkins, ravnatelj Odjela za mladež, a zatim bi uslijedila kreativna praktična primjena na gradskim ulicama. Vrhunac svega bilo je više od 100 posjetitelja koji su jedne večeri došli u Relay café smješten pokraj Kršćanske adventističke crkve.

Relay program je dio Instituta za evangelizaciju mladih pri Transeuropskoj diviziji i događa se u različitim gradovima diljem divizijskog područja. Organizatori programa, Bobo Marčeta, voditelj Odjela mladeži pri Jadranskoj uniji konferencija (JUK), i Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije konferencija, organizatori su četiri Relay programa u Splitu te se nadaju još jednom Relay plus programu predviđenom za sljedeću godinu.

Mnogi kontakti uspostavljeni su pri susretima na ulicama uz video intervjue, pjevačke skupine, dijeljenje vode i grickalica mjesnim prodavačima, te darivanje djece balonima, poticanje ljudi na djela ljubaznosti prema drugima, uz ostale kreativne načine privlačenja ljudi, poput usluge besplatnog uređivanja kose. Visoko na ljestvici nalazila se i praktična skrb za potrebite u društvu i u dogovoru s gradskom upravom u crkvi se dijelio besplatan obrok za sve kojima je potreban. Sudionici Relay programa su planirali i vodili svaki projekt, a u ranim večernjim satima oduševljeno nastupali, te su svakoj osobi s kojom su došli u doticaj dali pozivnicu za posjet Relay caféu.

U Relay caféu, uz besplatne palačinke i sok, s posjetiteljima je za svakim stolom sjedio jedan od sudionika i pridruživši se razgovoru, odgovarao na pitanja i ponudio duhovno ohrabrenje. Dvije su osobe izrazile želju da posjete crkvu sljedeće subote.

Razmišljajući o prošlom Relay tjednu, neki od sudionika su rekli: „Svatko od nas je sudjelovao u različitim aktivnostima i bio je to odličan tim.“ Druga osoba je dodala: „Dirnulo me koliko smo svi bili jedinstveni, i svatko je uporabio svoj dar kako bi proslavio Boga na svoj jedinstven način.“ Od sljedećeg tjedna sudionici će predavati projekte koji će se događati u njihovim mjesnim crkvama tijekom 2015. godine.

Štafetna palica predavat će se i dalje, od države do države, i sljedeći Relay program bit će u Albaniji, u rujnu ove godine. Planovi za 2015. godinu, i nakon nje, uključuju još jedan međunarodni sastanak, otvoren svima, nakon prvog takvog sastanka održanog ove godine u Newbold Collegeu. K tome, u planu su Relay misijska putovanja, u skoroj budućnosti, za sve koji su sudjelovali u Relay programima za osposobljavanje.


Komentiraj