Središte sve dobrote

26. 01. 2023.

“Ti si tako dobar i dobrostiv: nauči me pravilima svojim.” (Psalam 119,68)

U Kristovoj dobroti postoje zlatne niti koje povezuju nevoljnog vjernika koji ima povjerenje u Boga s Njegovom dušom punom vječne ljubavi. On je veliki Liječnik. U našem svijetu On je ponio naše slabosti i naše terete. On je moćni Iscjelitelj svih bolesti. Bio je siromašan, pa ipak bio je središte sve dobrote, svih blagoslova. On je riznica sile koja svima omogućava da posvete svoje snage i postanu Božji sinovi.

Krist je uvijek bio prijatelj siromašnih. On je izabrao siromaštvo i iskazao svoje poštovanje učinivši ga svojom sudbinom. Blagoslivljajući siromašne, baštinike Božjeg kraljevstva, On je sa siromaštva zauvijek skinuo poniženje i porugu. Tako je On djelovao. Posvećujući sebe životu u siromaštvu, oslobodio je siromaštvo njegovog poniženja. On je zauzeo svoje mjesto među siromašnima da bi mogao ukloniti ljagu sa siromaštva koju mu je svijet pripisao. Poznavao je opasnost ljubavi prema bogatstvu. Znao je da je ova ljubav pogubna za mnoge duše. Ona navodi bogate da se prepuštaju svakoj želji za raskoši. Uči ih da gledaju s visine na one koji podnose pritisak siromaštva. Ona razvija slabost ljudskog uma i pokazuje da se usprkos izobilju bogatstva, bogati ne bogate u Bogu.

Karakteri mnogih bili su oblikovani pogrešnom procjenom svjetovnih bogatih ljudi. Osoba koja je posjedovala kuće i zemlju, hvaljena i obmanuta ukazanim poštovanjem, može gledati s prijezirom na siromašnu osobu koja posjeduje vrline koje bogata osoba nema. Izmjereni na zlatnoj tezulji Svetišta, sebična, pohlepna bogata osoba naći će se laka, dok će siromašna osoba, koja se vjerom oslanjala samo na Boga kad je riječ o vrlinama i dobroti, biti proglašena baštinikom vječnih blaga u Božjem kraljevstvu. (Manuscript 22, 1898.)

Za razmišljanje: Zašto je Isus odlučio biti siromašan izjednačivši svoju sudbinu s nemoćnima i odbačenima? Kako se mogu ugledati na Isusovu ljubav prema napaćenima i potlačenima?