50. godišnjica utemeljenja crkve u Rakovčevoj

Vijesti iz lokalnih crkava 22. 12. 2012.

U subotu 15. prosinca 2012. svečano je obilježena 50. godišnjica utemeljenja, druge po redu, adventističke crkve u Zagrebu. Zajedno sa svojim gostima, vjernici Kršćanske adventističke crkve, Zagreb II., sa sjedištem u ulici Joakima Rakovca 26, svečano su obilježili ovaj značajan jubilej.

Uz mnogobrojne vjernike, umirovljene i aktivne pastore koji su služili u ovoj crkvi svečanosti su nazočili predstavnici sadašnje uprave Jadranske unije konferencija, predstavnik grada Zagreba te evanđeoskog teološkog fakulteta iz Osijeka.  Svečanom skupu na početku se obratio g. Željko Zaninović posebni savjetnik gradonačelnika grada Zagreba. U svom obraćanju istaknuo je društveno plemenitu angažiranost te promicanje kršćanskih načela u radu i djelovanju kršćanske adventističke crkve. Istakno je da se grad Zagrebu ponosi time što danas u njemu djeluju 34 registrirane vjerske zajednice i što svaka od njih daje svoj kvalitetni doprinos u društvu u kojem živimo. Pozdravne riječi uputio je i dr. Peter Kuzmič rektor evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku. Čestitajući ovaj jubilej, svojoj kršćanskoj braći adventistima, zaželio je božje vodstvo i Njegovu zaštitu u daljnjem vremenu koje je ispred nas. Zbog nemogućnosti osobnog dolaska pozdravno pismo s čestitkama i riječima ohrabrenja uputio je Mladen Jovanović, pastor Kristove crkve i glavni tajnik protestantskog evanđeoskog vijeća u RH.

Uz bogat glazbeno – duhovni program okupljeni vjernici imali su priliku upoznati se s povješću adventizma o kojoj je govorio umirovljeni pastor Zdravko Šorđan. U sklopu prijepodnevnog bogoslužja molitvu posvećenja i duhovno promišljanje o crkvi kao građevini i (ili) zajednici vjernika iznio je pastor Srećko Kuburić, sadašnji tajnik JUK-a. Duhovnu poruku, glavnu propovijed,  imao je pastor Branko Bistrović predsjednik JUK-a. U stanci između prijepodnevnog i popodnevnog bogoslužja uz zajednički ručak bilo je prilike razmijeniti nova iskustva, vidjeti i popričati s osobama s kojima se dugo nije vidjelo i „čulo“. U sklopu popodnevnog  bogoslužja prisjećanje na svoj minuli, nekadašnji rad u ovoj crkvi iznijeli su pastori: Zvonko Pleško, Karlo Lenart, Vlatko Kovačević, Miroslav Lorencin, Ivan Halužan, Dario Kovačević, i Dejan Stanjević. Zaslužnim pojedincima uručena su priznanja za službu i doprinos u radu crkve. Duhovnu poruku uputio je pastor Bobo Marčeta, voditelj odjela mladih pri JUK-u.

Ukratko o povijesti crkve:

Crkva Zagreb 2, u Rakovčevoj ulici 26, utemeljena je sredinom pedestih godina prošlog stoljeća i to iz matične crkve Zagreb 1, smještene u Prilazu Gjure Deželića 77. Crkvena zgrada na sadašnjoj adresi kupljena je 1962. godine. Bila je to kuća razorena bombom još za trajanja Drugog svjetskog rata. Mnogi vjernici Adventističke crkve iz Zagreba dali su svoj nesebičan doprinos u njezinoj izgradnji – donacijama ali ponajviše osobnim radom na gradilištu. Gradnja je brzo napredovala i broj vjernika se povećavao. Crkva je otvorena i posvećena 22.12.1962. godine, dok je 1993. izvršena još jedna rekonstrukcija zgrade.