Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Liječnik ateist u Italiji obratio se Bogu tijekom dežurstva u borbi protiv koronavirusa

Duhovnost 7. 04. 2020.

Liječnik ateist u Italiji obratio se Bogu tijekom dežurstva u borbi protiv koronavirusa

Pandemija koronavirusa opustošila je Italiju sa 135.547 zaraženih i 16.523 smrtnih slučajeva (podaci za 6. travnja 2020. uvečer) zbog opasnog virusa. No, usred sve ove tame i propasti, rađaju se iskustva nade — poput talijanskih građana koji u izolaciji pjevaju sa svojih balkona, i ateista koji se okreću vjeri u Boga.

Dr. Julian Urban iz Italije shvatio je da je u slučaju pandemije COVID-19, koja teško pogađa njegovu zemlju, potrebna Božja pomoć. Facebook objava Jima McCarthyja podijelila je snažno svjedočanstvo tog liječnika, koje je poslao njegov prijatelj iz Italije.

Objava kaže da taj 38-godišnji liječnik radi u bolnici u Lombardiji u Italiji. Liječnik Julian posvjedočio je o stanju u bolnici dok se bore protiv virusa COVID-19. “Nikad ni u svojim najmračnijim noćnim morama nisam zamišljao da ću vidjeti i doživjeti ono što se događa u našoj bolnici u Italiji u posljednja tri tjedna. Noćna mora teče, a rijeka postaje sve veća i veća.”

Liječnik je iznio kako se nekoliko pacijenata odjednom pretvorilo u stotine. “Sada više nismo liječnici, već vračevi koji odlučuju tko bi trebao živjeti, i koga treba poslati kući da umre — iako su svi ti pacijenti tijekom svojeg života plaćali doprinose za talijanski zdravstveni sustav.”

U ovakvim malo vjerojatnim okolnostima unutar bolnice, neki su liječnici spoznali Boga. Liječnik Julian je posvjedočio: “Do prije dva tjedna moji kolege i ja bili smo ateisti. To je bilo potpuno uobičajeno, jer smo liječnici. Učili smo da znanost isključuje Božje postojanje.”

Govorio je i o tome kako se nekada rugao svojim roditeljima što idu u crkvu. I kako se sve to promijenilo nakon susreta s pastorom koji je primljen u bolnicu. “Prije devet dana 75-godišnji pastor primljen je u našu bolnicu. Bio je ljubazan čovjek. Imao je ozbiljnih problema s disanjem.” — iznio je liječnik Julian.

“Imao je Bibliju uza se i dojmilo nas se kako ju je čitao umirućima dok ih je držao za ruku. Mi liječnici smo svi odreda bili umorni, obeshrabreni, duševno i tjelesno na kraju snaga. Kad smo imali vremena, slušali smo ga. Dosegnuli smo svoje granice. Nismo mogli više. Ljudi svakodnevno umiru. Bili smo iscrpljeni. Dvoje kolega su nam umrli, a još neki su su zaraženi.”

Tada su liječnik Julian i njegovi kolege shvatili: “Trebamo početi moliti Boga za pomoć!” Posvjedočio je: “Kad razgovaramo jedni s drugima, ne možemo vjerovati da — iako smo nekada bili žestoki ateisti — sada svakodnevno tražimo mir, moleći Gospodina da nam pomogne da se nastavimo skrbiti o bolesnima.”

Liječnik Julian je potvrdio da je 75-godišnji pastor umro. “Unatoč tome što smo ovdje imali više od stotinu i dvadeset smrtnih slučajeva u tri tjedna, mi nismo uništeni. Pastor nam je uspio, unatoč svojem stanju i našim poteškoćama, donijeti mir kojemu se više nismo nadali. Pastor je zaspao Gospodinu, i uskoro ćemo ga svi slijediti, ako se sve ovako nastavi.”

Ali čak i unatoč velikoj prijetnji njihovim životima, dr. Julian je rekao da je zahvalan jer je ponovno pronašao Boga. “Nisam bio kod kuće već šest dana. Ne znam kad sam zadnji put jeo” — rekao je. Shvatio je svoju “bezvrijednost na ovoj Zemlji” i želi iskoristiti svoj posljednji dah u pomaganju drugima. “Sretan sam što sam se vratio k Bogu, iako sam okružen patnjom i smrću svojih bližnjih.”

Kakvo snažno svjedočanstvo liječnika, nekadašnjeg ateista, nakon što je usred užasa smrti pronašao vjeru. Zadržimo njega i sve zdravstveno osoblje u Italiji i širom svijeta u našim molitvama. Bog koristi ovu nesreću da vrati mnoge izgubljene sinove i kćeri. Amen!