Photo by Ruben Hutabarat on Unsplash
Photo by Ruben Hutabarat on Unsplash

Snaga molitve

Duhovnost 15. 05. 2020.

Iskustvo s Bogom

Svake godine odlazila sam sa svojim mužem u goste njegovim roditeljima. Oni su bili adventisti, a nas dvoje nismo. Radili smo u Švicarskoj; ja kao rentgenska asistentica u kantonalnoj bolnici u Winterturu, a moj muž kao visokokvalificirani tokar u Sulzeru.

Iako sam radila kao medicinska sestra, svaki sam dan započinjala s cigaretom. Moj suprug je također pušio.

Za jednog našeg posjeta moja me je svekrva zamolila da ne pušim, jer je duhan štetan i mogao bi uništiti moj lijepi ten. Nisam voljela takve razgovore. Jednoga jutra mi je rekla: “Anice, tako si lijepa, a cigarete će ti uništiti ten; izgubit ćeš boju i ljepotu kože. Ja ću se moliti Bogu za tebe.”

Na to sam odmahnula rukom i u znak negodovanja otišla van iz kuće.

A onda sam jednog jutra 1972. godine u Švicarskoj ustala — ali nisam po običaju zapalila cigaretu. Jednostavno, prestala sam pušiti! Otišla sam na posao, i ni tamo nisam pušila!

Kad je moj suprug poslijepodne došao s posla, zapalio je cigaretu i ponudio jednu meni. Odgovorila sam mu: “Dragi, od danas više ne pušim!”

“Ne pušiš? Stvarno ne pušiš?!”

“Da, odsad stvarno više ne pušim!”

Kad je moj suprug nakon nekog vremena opet zapalio cigaretu, ponudio je jednu i meni. Opet sam mu odgovorila: “Dragi, više ne pušim!”

Pogledao me s nevjericom i odmah ugasio cigaretu. Oboje smo toga dana prestali pušiti! Kao uspomenu zadržali smo upaljač, kojeg nakon punih četrdeset godina imam i danas.

Sljedećeg dana dobila sam napad — strašnu žudnju za pušenjem, kao početnu krizu zbog apstinencije. Uzela sam sedam dana bolovanja. Napad krize izazvao je urlik iz dubine moje utrobe! To stanje nisam mogla svladati. Ušla bih u kupaonicu i napunila kadu toplom vodom. Kad bih se uronila u toplu vodu, napad i urlik žudnje bi prestao.

Suprug mi je u vrijeme takvog napada ponudio cigaretu, ali ja sam je odbila. Nakon nekoliko dana kriza je prestala, i moj suprug i ja nikada više nismo zapalili cigaretu.

Poslije toga sam, upoznavši na pravi način Boga, učinila s Njim zavjet biblijskim krštenjem.

Čitajući Bibliju i knjige Duha proroštva shvatila sam i čvrsto sam uvjerena u to da je do pobjede nad pušenjem došlo zato što se moja svekrva stalno molila za mene — da pobijedim nezdravu naviku pušenja.

Budući da ovih dana čitam knjigu Ellen G. White pod naslovom Anđeli, potaknuta sam da napišem ovo moje iskustvo, kako bi se ohrabrili oni koji se mole za nekoga.

Ja sam u svojem životu osjetila snagu molitve koju je za mene i mojeg supruga uputila moja svekrva. U to sam posve uvjerena!

Anka Popović, Rijeka