ADRA Albanija ponovno pokreće obnovljeni Zdravstveni centar

Vijesti 3. 12. 2013.

ADRA (Adventist Development and Relief Agency) Albanija je u utorak, 5. studenog, započela područni projekt nazvan „Volite svoje srce: Jadranska mreža za sprečavanje srčano-žilnih bolesti“ (Love Your Heart: Adriatic Cardiovascular Diseases Prevention Network) i to uz novčanu pomoć IPA-inog (Instruments for Pre-Accession to EU) programa jadranske prekogranične suradnje. Centar „Volite svoje srce“ ima za cilj smanjivanje i sprečavanje pojave i širenja srčano-žilnih bolesti u Albaniji. U smislu postizanja ovog cilja projektom se želi razvijati programe za prevenciju srčano-žilnih bolesti koji će biti prilagođeni albanskoj kulturi. Domaćin ovog događanja bila je ADRA Albanija, a skup je održan u ADRA-inom Zdravstvenom centru koji je 1997. otvorio poznati britanski glumac, Sir Norman Wisdom. Centar je ponovno otvoren 2010. godine.

Zdravstveni centar ADRA-e Albanija nudi svim građanima Tirane besplatno poučavanje, seminare i predavanja o zdravom načinu života, smanjenju stresa, reguliranju tjelesne težine te praćenje i borbu protiv bitnih kardiovaskularnih rizičnih činitelja. Građanima se nude usluge rehabilitacije i fizioterapije, medicinske usluge, te potpora i savjeti.

Na ovom je događanju bilo prisutno više od 40 predstavnika javnih, mjesnih i nacionalnih ustanova, društvenih i međunarodnih organizacija te susjeda ADRA-inog Zdravstvenog centra, kao i članova romske zajednice.

Pozdravni govor održala je izaslanica ministra zdravlja, Milva Ekonomi, naglašujući važnost sprečavanja i svjesnosti o srčano-žilnim bolestima koje su glavni uzrok smrti u Albaniji i u svijetu.

Etleva Bisha, glavna ravnateljica albanskog Centra za socijalnu skrb, čestitala je i pohvalila ADRA-u Albanija za poticaje u pokretanju ovog projekta i otvaranje Zdravstvenog centra ADRA-e Albanija.

Završnu poruku iznijela je Beatrice C. Kastrati, ravnateljica ADRA-e Albanija, zahvalivši gostima i izrazivši nadu u buduću suradnju svih sudionika, međunarodnih organizacija i javnih ustanova u vođenju ovog područja djelovanja kako bi se poticanjem na zdrav način života u Albaniji smanjilo obolijevanje od srčano-žilnih bolesti.

Sudionici su posjetili i obnovljeni ADRA-in Zdravstveni centar te bili obaviješteni o uslugama koje će ADRA Albanija u ovoj ustanovi nuditi.

ADRA Albanija, prva neprofitna organizacija koja je ušla u poslije-komunističku Albaniju, uživa visoki ugled i poštovanje u vladinim tijelima, civilnom društvu te povjerenje brojnih primatelja pomoći. Projekti ADRA-e Albanija uz pomoć austrijske vlade i ADRA-e Austrija (‘Reflection! Action! Integration!’), zatim organizacije Toms Shoes Inc. iz SAD-a (podjela darovanih cipela siromašnoj djeci) kao i ADRA-e Njemačka (‘Reflect Second Chance’) omogućuju tisućama ljudi primanje potrebne pomoći.

Za više podataka posjetite mrežne stranice www.adra.al i www.neo.al.

ANN