Vijesti

ADRA poziva na humani odgovor na izbjegličku krizu u Europi

Dijeljenje potrepština u Mađarskoj. [fotografija: ADRA International]

Dijeljenje potrepština u Mađarskoj. (fotografija: ADRA International)

Humanitarna ruka Kršćanske adventistilke crkve obećaje solidarnost s izbjeglicama.

14. listopada, 2015. | Silver Spring, Maryland, SAD | ADRA International

Adventistička agencija za razvoj i humanitarnu pomoć (ADRA) objavila je svoju službenu izjavu o izbjegličkoj krizi u Europi. Prošle je godine UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice rekao da je rat u Siriji uzrokovao „najveću humanitarnu krizu našeg doba.“ Još prošle godine, kako UN izvješćuje, gotovo je polovina svih Sirijaca bila prisiljena napustiti svoje domove otkad su sukobi počeli 2011. godine, te je između njih oko 3 milijuna pobjeglo iz zemlje. Ove godine, izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja dolaze u Europu u još većem broju. Mnogi od tih izbjeglica su obitelji koje dolaze s ne mnogo više od odjeće na sebi. ADRA kroz svoje europske podružnice pomaže ispunjavanju najnužnijih potreba izbjeglica tako što pruža informacije, hranu, odjeću, zaklon i medicinsku skrb. 

Kao međunarodna humanitarna organizacija, ADRA obećaje svoju solidarnost s izbjeglicama i poziva na suosjećajni i humani odgovor na krizu. Izjavu u cijelosti možete pročitati u donjem tekstu:

Dok tisuće izbjeglica pristižu u Europu svakoga dana, mi prepoznajemo da se pojavljuju nove poteškoće i da napetosti rastu. Pozivamo na političko rješenje problemâ s kojima se suočavaju raseljene obitelji – naše vođe moraju djelovati prema svojim odgovornostima i donijeti nužne odluke kako bi zaštitili sve koji su uključeni u ovu krizu.

U isto vrijeme, pozivamo mjesno stanovništvo da prema izbjeglicama u svojim zajednicama postupaju onako kako bi voljeli da se postupa i prema njima samima. Pritisak koji ova kriza vrši na svakoga jasno je vidljiv, ali svijet promatra kako se prosvjeduje protiv ranjivih obitelji, kako ih se zlostavlja i izrabljuje.

Stavljajući ljudska prava izbjeglica na prvo mjesto, političari i građani moraju prepoznati kako postupanje prema raseljenim osobama ne bi trebalo biti određeno fizičkim granicama koje su prisiljeni prijeći, niti religijskim i kulturnim identitetom koji svaki od njih nosi sa sobom.

Pošto čak 84% raseljenih obitelji unutar ove krize dolazi iz zemalja koje su poznate kao glavni izvori izbjeglica (UNHCR, 2015), ovo je izbjeglička kriza, i kao takva treba biti i tretirana. Očekujemo da narod Europe, naše vlade i organizacije poštuju ljudskost svake osobe i da prema njima postupaju dostojno. Očekujemo humano postupanje, higijenske i sigurne kapacitete, medicinsku pomoć prema potrebi, te poštovanje temeljnih ljudskih prava.

Za izbjeglice tražimo da se veća važnost prida pružanju ne samo hrane i zaklona, već također i jezične pomoći, posredovanja i komunikacije s institucijama, pristupa dostupnim uslugama i službama, te psihosocijalnu pomoć.

Još jedan ključan element skrbi za one koji su u središtu ove rastuće krize je zaštita. Fizički napor putovanja ništa je u usporedbi sa strahom i opasnošću s kojima se mnogi od ovih ranjivih ljudi susreću. Državni akti i službenici na prvo mjesto moraju staviti sigurnost, te primjerom pokazati kako se postupa prema izbjeglicama.

Kada se izbjeglicama uskraćuju njihova osnovna prava, oni nisu jedini koji plaćaju cijenu. Oči svijeta su sada na Europi, ali ovo je globalna kriza, te se svaka odluka pomno procjenjuje. Poštivanje ljudskih prava i djelovanje sa suosjećanjem šalje jasnu poruku snage tijekom ove složene i krhke situacije.

ADRA stoji ujedinjena za zaštitu i prava izbjeglica. Prepoznajemo ljudskost u ovoj krizi, kao i vrijednost svakog pojedinca uključenog u nju. Posvećeni smo tome da što je više moguće muškaraca, ženâ i djece rasteretimo štetnih posljedica ove nadmoćne i nesnosne situacije. Pozivamo vas da učinite sve u svojoj moći kako bi zaštitili prava i proveli mjere zaštite izbjeglica unutar vaših granica.


Komentiraj