ADRA-in skup o izbjegličkoj krizi u Europi

izdvojeno-slider 20. 01. 2016.

U Hotelu Panorama u Zagrebu održan je 18. i 19. siječnja 2016. godine, u organizaciji ADRA-e International i uz potporu ureda ADRA-e Hrvatska i Slovenija, sastanak predstavnika ADRA-inih ureda iz različitih zemalja te predstavnika središnjeg ureda ADRA-e i Kršćanske adventističke crkve — o izbjegličkoj krizi u Europi. Na skupu su se našli predstavnici ADRA-inih ureda iz Danske, Njemačke, Norveške, Finske, Švicarske, Poljske, Mađarske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Albanije, Grčke i Italije. Skupu je nazočio i visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Hrvatskoj te predstavnici Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, UNCHR.

Raspravljalo se o razvoju strategije djelovanja i jačanju suradnje u regiji kroz uspostavljanje koordinacije za lakšu raspodjelu sredstava ovisno o potrebama izbjeglica na balkanskoj ruti, kao i o povećanju učinkovitosti stalnom suradnjom ADRA-e u regiji i o osnaživanju imena ADRA-e kroz regionalni pristup. Zaključeno je kako će i Adventistička crkva i ADRA kroz zajedničku suradnju redovito izvješćivati vjerništvo kroz glasila te aktivno širiti poruke snošljivosti i borbe protiv predrasuda u susretu s nepoznatim kulturama. Prijeko je potrebno razviti materijale koji će izbjeglice upoznati s kulturom zemlje u kojoj namjeravaju živjeti. Uz učenje jezika izbjeglicama je potrebno osigurati različite aktivnosti kojima se mogu baviti dok čekaju nastavak svojeg putovanja. Crkva je odlično mjesto za održavanje takvih oblika edukacija za izbjeglice, osobito u zemljama koje su odredište za izbjeglice i u kojima žele iznova izgraditi život koji im je ratom oduzet u njihovoj domovini.

Sastanak je bio izvrsna prilika za usporedbu stanja u različitim zemljama, budući da postoje velike razlike između zemalja koje se nalaze na balkanskoj ruti i zemalja koje još nisu izravno pogođene izbjegličkim valom. Predstavnici različitih ureda imali su priliku razmijeniti iskustva i spoznaje s terena te odrediti buduće ciljeve i način prilagođavanja na stalne promjene okolnosti tijekom izbjegličke krize koja će se nastaviti i ove godine.

Skupu su nazočili Jonathan Duffy, predsjednik ADRA-e International; Imad Madanat, potpredsjednik ADRA-e International i programski direktor; Michael Kruger, potpredsjednik ADRA-e International za financije; Stephen Cooper, regionalni koordinator ADRA-e u Transeuropskoj diviziji; Thierry Van Bignoot, koonatoroor ADRA-e International za krizne situacije; Raafat Kamal, predsjednik Transeuropske divizije Kršćanske adventističke crkve i mnogi drugi uglednici.

ADRA Hrvatska, na čelu s direktoricom Ileanom Radojević, predstavila je svoj rad te zahvalila donatorima ADRA-nim uredima iz različitih zemalja te Kršćanskoj adventističkoj crkvi na različitim sredstvima te volonterskoj i logističkoj podršci. Isto je učinila i direktorica ADRA-e Slovenija Maja Ahac. Skupu su nazočili i predstavnici Jadranske unije konferencija, predsjednik Zlatko Musija, tajnik Neven Klačmer, tajnik za komunikacije i medije Darko Kovačević, predsjednik Hrvatske konferencije Drago Mojzeš i predsjednik Slovenske konferencije Zmago Godina.

AdventPress