Adventisti šire poruku nade usred političke krize u Ukrajini

Vijesti 4. 02. 2014.

Prosvjednici u Kijevu, u Ukrajini, zahtijevaju veću povezanost s Europom te okončanje Janukovičeva predsjedanja državom. [fotografija: pond5]

Crkvene službe nastavljaju se održavati u 25 kijevskih adventističkih crkvi

Evangelizacija u organizaciji Adventističke crkve u Ukrajini nastavlja se unatoč sve dubljoj političkoj krizi u ovoj istočnoeuropskoj državi.

Više od 150 literarnih evanđelista, medicinskih misionara i pastora pomaže građanima Kijeva u njihovim tjelesnim i duhovnim potrebama. Projekt „Kijev – grad nade“ nudi savjete za prestanak pušenja, odvikavanje od alkoholizma, nadziranje dijabetesa, savjete za poslijenatalno razdoblje, te skrb za očni vid. Adventisti su isto tako organizatori koncerata kršćanske glazbe te podjele knjiga i pozivnica za nastavak proučavanja. Tisuće građana posjetile su mjesta na kojima se izlaže zdrava hrana a stotine njih su se odlučile za proučavanje Biblije.

Viktor Alekseenko, predsjednik Adventističke crkve u Ukrajini, u međuvremenu je ponovio svoj poziv upućen adventistima da se mole za svoju zemlju i neka izbjegavaju stvaranje neprijateljstva – na ulicama i na društvenim medijima – te moli članove crkve da ne daju „zapaljive“ komentare.

„Umjesto toga potičite ljude na mirno rješavanje sukoba“, rekao je Alekseenko. Dodao je kako adventisti trebaju pronaći načine kojima će svoje građanske i političke stavove izraziti unutar zakonskih granica uz poštivanje osobnih prava pojedinaca.

Snažni prosvjedi u Ukrajini, koji traju već mjesecima, doveli su zadnjih nekoliko tjedana do žestokih sukoba između prosvjednika i policije. Oporbene vođe su u nedjelju zatražile intervenciju međunarodne zajednice, javlja BBC.

Prosvjednici nastavljaju pozivati predsjednika Viktora Janukoviča na odstupanje s vlasti te na jače povezivanje s Europskom zajednicom. Nemiri u Ukrajini počeli su u studenom kada je Janukovič odbio planirani trgovinski dogovor s EU na račun kredita iz Rusije.

Tijekom sukoba nije uhićen niti povrijeđen nitko od adventista, izjavile su crkvene vođe. Isto su tako potvrdili da se bez prekida nastavljaju bogoslužja u 25 adventističkih crkvi u Kijevu.

Projekt „Kijev- grad nade“ odvija se do ožujka i završava desetodnevnim evangelizacijskim nizom.

U Ukrajini ima oko 52000 adventista koji se na bogoslužja okupljaju u 900 crkvi i u 300 manjih skupina.

Leave a Comment