izdvojeno-slider

Adventistička pomoć u Grčkoj

Grčko ratno zrakoplovstvo predaje ključeve ulaznih vrata

Memorandum o razumijevanju između Grčke misije Kršćanske adventističke crkve i ASI Europe znači da je Adventistička pomoć, autobus u kojemu se nalazi zdravstvena klinika, ponovno spremna za pomaganje izbjeglicama.

Grčko ratno zrakoplovstvo predaje ključeve ulaznih vrata

Prošle je godine oko stotinu zdravstvenih i ostalih volontera pomagalo na grčkom otoku Lesbos, omogućujući trenutnu praktičnu pomoć nekima od 500.000 osoba koje su uspješno prevalile opasan put iz Turske preko Egejskog mora. Autobus je u drugoj fazi premješten u novi izbjeglički kamp sjeverno od Atene. Adventistička pomoć je odgovorna za sve zdravstvene usluge u kampu Oinofyta.

„Ovo je potpuno novi kamp postavljen u prostorima napuštene tvornice, planiran za postavljanje šatora koji mogu primiti 2.000 izbjeglica,“ rekao je Michael-John Von Hörsten, liječnik koji je u prvoj fazi projekta bio vrlo aktivan. Povezan je s ostalim volonterima, dobrotvornim društvom ‘Učini svoj dio’, te grčkom vladom.


Predsjednik Misije, Claudio Gulyas (lijevo) i ASI potpredsjednik, Claus Nybo, potpisuju Memorandum o razumijevanju

Memorandum, koji su u četvrtak, 7. travnja 2016., potpisali predsjednik Misije, Claudio Gulyas i ASI potpredsjednik, Claus Nybo, znači da je grčko vojno zrakoplovstvo, koje vodi kamp, organizaciji ASI predalo ključeve glavnog ulaza i glavne zgrade kampa.

 

Švicarac Markus Alt ima ulogu projektnog koordinatora druge faze projekta Adventističke pomoći i već je na tom mjestu. Raduje se što će imati pristup ne samo autobusu, već i obližnjem zdravstvenom objektu koji ima prostora za 38 liječnika, iako grčka država trenutno može plaćati samo tri liječnika, od kojih je jedan stomatolog. „Postoji veliki laboratorij, odjel rendgenologije, te očna, ušna, ginekološka i kardiološka služba koje su na raspolaganju,“ kaže Alt. Njegova velika potreba jesu volonteri-pomagači za vrijeme pristizanja izbjeglica.

Jedno od obilježja Adventističke pomoći, prema riječima Nyboa, jest prepoznatljivost temeljne skupine u ovom projektu: „Adventisti koji zadržavaju zajednički i pojedinačni identitet, dok se miješaju s ostalim volonterima, članovima društvene zajednice i izbjeglicama, kao oni koji im žele dobro, ispunjavaju njihove potrebe, koji i sami imaju, te šire Božju ljubav na praktičan, opipljiv način kroz iskreno i samopožrtvovno prijateljstvo, jednako kao i visokokvalitetnom zdravstvenom službom i drugim djelima  skrbi.“

Markus Alt je spreman za prihvat u novi kamp do 2.000 izbjeglica

U ovoj novoj fazi projekta nadaju se dodatnim programima zdravstvenog osvješćivanja, a moguće je uključiti i vjernike mjesnih Kršćanskih adventističkih crkvi. Grčka misija je predana poticanju tamošnjih volontera na sudjelovanje u projektnim aktivnostima poput zdravstvene skrbi, njege bolesnika i podjele hrane, kao i nadgledanje zapošljavanja mjesnog osoblja.

I dok će program biti pod stalnim nadgledanjem, MOU će trajati do kraja 2016. godine i obnavljat će se svake godine.

Odluka o preseljenju sa obale u novi izbjeglički kamp donesena je nakon nedavnog dogovora između turske vlade i Europske zajednice koji je doveo do smanjenja broja izbjeglica koje stižu čamcima, praćenog i zatvaranjem balkanske rute, zbog čega su mnoge izbjeglice ostale u Grčkoj.

Ako želite volontirati za Adventističku pomoć, molimo vas, javite im se putem njihove mrežne stranice: http://adventisthelp.org/contact/.


Komentiraj